Site Loader

Dues espècies endèmiques de Carthamus a Algèria i el seu potencial com a font de gens per a la millora en l’eficiència d’ús de l’aigua en el safrà bord

Carthamus tinctorius (safrà bord) és una planta cultivada, anual, que presenta múltiples usos medicinals, ja des d’antic a Egipte o a la Xina i que se li han atribuït importants virtuts antioxidants, antibacterianes, antiinflamatòries i anticancerígenes. També té altres usos alimentaris com pot ser l’oli de càrtam o com a substitutiu del safrà (d’aquí li ve el nom popular) i alhora s’ha està usant com a planta ornamental.
Carthamus_Fig1

Carthamus tinctorius (Cultivat al Jardi Botànic de Barcelona)

No obstant, el potencial de diverses espècies silvestres relacionades amb el safrà bord com a recursos per a la millora genètica del mateix encara és poc conegut. En un article recentment publicat a Journal of Systematics and Evolution en el que col·laboraren científics algerians (Universitat de Houari Boumédiène), francesos (Universitat de París) i catalans (Institut Botànic de Barcelona-CSIC), s’estudia el possible ús de dues espècies endèmiques rares d’Algèria (C. strictus i C. chouletteanus) per a la millora del safrà bord, en particular pel que fa a la seva tolerància a la sequera. En aquest estudi es clarifica l’estatus taxonòmic d’aquestes dues especies mai estudiades amb anterioritat i s’avalua l’eficiència de l’ús de l’aigua de les mateixes mitjançant la determinació de la composició isotòpica del carboni comparada amb altres espècies de Carthamus.
Carthamus_Fig3

Carthamus chouletteanus (Tiaret, Algèria)

Carthamus_Fig2

Carthamus strictus(Tikjda, Algèria)

Podeu consultar aquest treball a la pàgina web de la revista en aquest enllaç o al ReseachGate.

Autora: Roser Vilatersana

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies