Site Loader

Dues espècies endèmiques de Carthamus a Algèria i el seu potencial com a font de gens per a la millora en l’eficiència d’ús de l’aigua en el safrà bord

Carthamus tinctorius (safrà bord) és una planta cultivada, anual, que presenta múltiples usos medicinals, ja des d’antic a Egipte o a la Xina i que se li han atribuït importants virtuts antioxidants, antibacterianes, antiinflamatòries i anticancerígenes. També té altres usos alimentaris com pot ser l’oli de càrtam o com a substitutiu del safrà (d’aquí li ve el nom popular) i alhora s’ha està usant com a planta ornamental.
Carthamus_Fig1

Carthamus tinctorius (Cultivat al Jardi Botànic de Barcelona)

No obstant, el potencial de diverses espècies silvestres relacionades amb el safrà bord com a recursos per a la millora genètica del mateix encara és poc conegut. En un article recentment publicat a Journal of Systematics and Evolution en el que col·laboraren científics algerians (Universitat de Houari Boumédiène), francesos (Universitat de París) i catalans (Institut Botànic de Barcelona-CSIC), s’estudia el possible ús de dues espècies endèmiques rares d’Algèria (C. strictus i C. chouletteanus) per a la millora del safrà bord, en particular pel que fa a la seva tolerància a la sequera. En aquest estudi es clarifica l’estatus taxonòmic d’aquestes dues especies mai estudiades amb anterioritat i s’avalua l’eficiència de l’ús de l’aigua de les mateixes mitjançant la determinació de la composició isotòpica del carboni comparada amb altres espècies de Carthamus.
Carthamus_Fig3

Carthamus chouletteanus (Tiaret, Algèria)

Carthamus_Fig2

Carthamus strictus(Tikjda, Algèria)

Podeu consultar aquest treball a la pàgina web de la revista en aquest enllaç o al ReseachGate.

Autora: Roser Vilatersana

Nomenclatural type catalogue

Events

  «May 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
    
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31