Site Loader

Nou projecte sobre radiacions evolutives alpines a Àsia

El projecte “Radiaciones alpinas de tipo insular en Asia: los casos de Saussurea y Jurinea en la Meseta Himalayo-Tibetana y el Tian Shan” ha estat concedit pel Ministerio de Economía y Competitividad a la línia de recerca Biodiversitat i Evolució de Plantes de l’Institut Botànic de Barclona (IBB).

Les radiacions evolutives són processos en els quals moltes espècies o llinatges evolucionen a partir d’un ancestre comú en un període de temps curt. Moltes d’aquestes radiacions en plantes han estat provocades pels aixecaments de muntanyes.

La regió muntanyenca de l’Himàlaia-Qinghai-Tibet, a l’oest de Xina, és considerada un dels principals focus de biodiversitat del món gràcies a la seva riquesa en espècies i endemismes. No obstant, ha rebut molta menys atenció dels biòlegs evolutius que altres àrees com els Andes o les principals cadenes muntanyoses d’Europa, probablement a causa del seu accés més difícil i de la manca de dades disponibles. Aquesta regió es caracteritza per presentar grans desnivells en distàncies molt curtes com a conseqüència de la col·lisió de les plaques de l’Índia i Euràsia i, per tant, és ideal per a estudiar els processos de diversificació de les espècies a les regions muntanyoses.

jurineab

D’esquerra a dreta: Jurinea macrocephala, Jurinea olgae i Modestia darwasica

 

La recerca es centrarà en el grup SaussureaJurinea (família Compositae), d’unes 550 espècies en total repartides en uns 18 gèneres, i permetrà donar resposta a diverses qüestions relatives a l’evolució d’aquest grup en aquest territori: per exemple, comparar la taxa de diversificació en les espècies alpines del grup SaussureaJurinea amb les dels seus parents de terres baixes, analitzar quins han estat els factors que han impulsat les radiacions evolutives, i aclarir quants d’aquests processos de radiació s’han produït i si s’han produït o no al mateix temps.

Per a dur a terme aquest projecte es mostrejaran espècies del grup SaussureaJurinea a les muntanyes de Tian Shan i Himàlaia-Qinghai-Tibet i s’utilitzaran tècniques de biologia molecular d’última generació i anàlisis filogenètiques i biogeogràfiques.

Els resultats que es derivin d’aquest projecte constituiran una contribució molt important a l’estudi de les radiacions alpines a la regió Himàlaia-Qinghai-Tibet, i podrien obrir un camí metodològic per a l’anàlisi de grans radiacions d’espècies en altres grups.

Autors: Alfonso Susanna, Jordi López-Pujol i Noemí Montes-Moreno

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies