Site Loader

SEMINARI: Els Estanys i la Marjal d’Almenara-Almardà (País Valencià): La lluita per la preservació de les zones humides. Presentació del Cens i Caracterització dels Ullals dels Estanys d’Almenara

Exif_JPEG_PICTURECicle de seminaris IBB

Ponent: Carles Pérez Juan

Data: dimarts 28 de juny de 2016, 12:00 hores

Lloc: Sala Salvador de l’IBB


Des de temps immemorials, la fisonomia del paisatge del litoral del País Valencià ha estat dominada per terres d’aiguamolls i albuferes, de la marjal de Peníscola al nord de Castelló fins a la ja extinta albufera d’Elx. Una barrera entre l’interior i la mar, increïblement productiva, hàbitat de fauna i flora molt diversa, que han hagut de conviure amb l’expansió i evolució de la vida humana. Inicialment, hagué de compartir espai amb el cultiu tradicional de l’arròs mentre que a l’actualitat està sotmesa a la pressió de cultius menys adaptats a la marjal, l’expansió immobiliària i la falta de regulació. Aquests i d’altres factors han comportat un escenari de sobreexplotació d’aqüífers, contaminació de sòls i dessecació de terres.

Afortunadament, amb el lent però continu increment de la sensibilitat ambiental de la societat, i gràcies a la lluita d’associacions com Acció Ecologista – Agró, s’estan tornant a recuperar els valors ecològics i funcionals propis d’aquests tipus de ecosistemes. Així, i a partir de l’aplicació d’un conjunt d’estratègies que integren els diferents actors que intervenen a la marjal, s’estan duent a terme un seguit d’accions com la diversificació d’ambients, recuperació de flora endèmica, com el Thalictrum maritimum, creació de zones protegides, divulgació ambiental i condicionament de l’espai per al gaudi, que han suposat un canvi de paradigma per a aquest espai natural.

En aquest context, Acció Ecologista – Agró ha iniciat, en col·laboració amb els treballs que du a terme la Generalitat Valenciana en la gestió de les zones humides del País Valencià, un estudi que es centrarà en els ullals dels Estanys d’Almenara, els brolladors amb els quals aquesta zona humida es nodreix d’aigua. A més, i de forma específica en la vessant florística, l’herbari de l’IBB podrà nodrir-se de la incorporació de plecs de les diferents especies característiques d’aquest petit tresor del medi natural valencià.

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «febrer 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
     
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
     

Butlletí de notícies