Site Loader

SURT A LA LLUM EL NOU VOLUM DE COLLECTANEA BOTANICA

PORTADA

Collectanea Botanica, la revista que edita l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), acaba de publicar el seu darrer volum (34). Aquest volum està dedicat gairebé en exclusiva a l’ecologia, evolució i conservació de les plantes de la Xina. La flora de la Xina és la tercera més important del món pel que fa a nombre total d’espècies (més de 30.000) i una de les més interessants en termes evolutius. Dissortadament, part d’aquesta diversitat està en greu perill degut a una sèrie d’amenaces que són principalment conseqüència del l’intens creixement econòmic i demogràfic que ha experimentat el gegant asiàtic durant les darreres dècades.

En un esforç per tal de contribuir al coneixement i la conservació de la flora xinesa, Collectanea Botanica ha fet un recull de nou treballs (set articles, una nota breu i un editorial) que tracten diversos aspectes que inclouen la biogeografia, la conservació, la demografia, l’ecologia, l’evolució i les relacions planta-animal. D’entre les contribucions, podem destacar un treball on s’exploren els patrons de distribució d’espècies relictes a la reserva natural de Fanjingshan, un estudi florístic del llac Poyang (el més gran de la Xina i que forma part de la xarxa Ramsar) i les zones humides annexes, una revisió de la riquesa i de l’estat de conservació de les orquídies de l’illa tropical de Hainan (que constitueix la província més meridional de la Xina) i la primera observació de la planta del jade (Crassula ovata) en estat silvestre a la Xina continental. Una menció especial mereix l’extens treball de Cindy Tang, investigadora de la Universitat de Yunnan, que realitza una anàlisi exhaustiva —detallant amb una gran precisió els patrons altitudinals i latitudinals— dels boscos subtropicals perennes de fulla ampla del sud-oest de la Xina, d’enorme importància donat que representen una de les zones amb més diversitat vegetal de tot l’hemisferi nord.

A banda d’aquests treballs dedicats a la Xina, el volum 34 inclou dues notícies dins la secció de Notícies i novetats de l’IBB. La primera de les notícies fa referència a la visibilitat on-line del centre, i es dona a conèixer la implementació de la nova plana web, a més de la pàgina de Facebook i el canal de Youtube. La segona de les notícies detalla la declaració del Gabinet Salvador com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per part de la Generalitat de Catalunya.

La llista d’articles que inclou el volum 34 és la següent:
  • Liu, J.-Q., Ren, M.-X., Susanna, A. & López-Pujol, J. 2015. Special issue on Ecology, evolution, and conservation of plants in China: Introduction and some considerations. Collectanea Botanica 34: e001. doi: http://dx.doi.org/10.3989/collectbot.2015.v34.001
  • Liao, H.-Y. & Ren, M.-X. 2015. Distribution patterns of long-lived individuals of relict plants around Fanjingshan Mountain in China: Implications for in situ conservation. Collectanea Botanica 34: e002. doi: http://dx.doi.org/10.3989/collectbot.2015.v34.002
  • Ren, M.-X. 2015. The upper reaches of the largest river in Southern China as an “evolutionary front” of tropical plants: Evidences from Asia-endemic genus Hiptage (Malpighiaceae). Collectanea Botanica 34: e003. doi: http://dx.doi.org/10.3989/collectbot.2015.v34.003
  • Wang, H.-F., Ren, M.-X., López-Pujol, J., Ross Friedman, C., Fraser, L. H. & Huang, G.-X. 2015. Plant species and communities in Poyang Lake, the largest freshwater lake in China. Collectanea Botanica 34: e004. doi: http://dx.doi.org/10.3989/collectbot.2015.v34.004
  • Liu, W.-H., Dai, X.-H. & Xu, J.-S. 2015. Influences of leaf-mining insects on their host plants: A review. Collectanea Botanica 34: e005. doi: http://dx.doi.org/10.3989/collectbot.2015.v34.005
  • Tang, C. Q. 2015. Distribution patterns of the subtropical evergreen broad-leaved forests of southwestern China, as compared with those of the eastern Chinese subtropical regions. Collectanea Botanica 34: e006. doi: http://dx.doi.org/10.3989/collectbot.2015.v34.006
  • Hu, X.-Y., Zhu, J., Song, X.-Q. & He, R.-X. 2015. Orchid diversity in China’s Hainan Island: Distribution and conservation. Collectanea Botanica 34: e007. doi: http://dx.doi.org/10.3989/collectbot.2015.v34.007
  • Wang, H.-F & López-Pujol, J. 2015. Urban green spaces and plant diversity at different spatial–temporal scales: A case study from Beijing, China. Collectanea Botanica 34: e008. http://dx.doi.org/10.3989/collectbot.2015.v34.008
  • Wang, Z.-Q., Guillot, D. & López-Pujol, J. 2015. Crassula ovata, a new alien plant for mainland China. Collectanea Botanica 34: e009. doi: http://dx.doi.org/10.3989/collectbot.2015.v34.009
  • Nualart, N., Barros, K., López-Pujol, J. & Montes-Moreno, N. 2015. On-line visibility of the Botanic Institute of Barcelona. Collectanea Botanica 34: e010.
  • Barros, K. 2015. The Salvador Cabinet obtains the category of property of cultural interest (Bé Cultural d’Interès Nacional–BCIN). Collectanea Botanica 34: e011.
  • Erratum. Collectanea Botanica 34: e012.

Podeu descarregar-vos els articles al lloc web de la revista en el següent enllaç.

 

Autors: Alfonso Susanna i Jordi López-Pujol

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies