Site Loader

Llibre “Figueres, natura i cultura. Una aproximació etnobotànica”

portada

Fa uns anys, amb l’auge de la indústria quimicofarmacèutica, els remeis tradicionals es van oblidar, fins i tot menysprear. Allò que es considerava modernitat passava per donar l’esquena a la tradició, per deixar aquells sabers que formaven part de les nostres arrels. Ara la societat torna a valorar l’entorn natural i fins i tot la indústria farmacèutica es basa en el coneixement popular de les plantes medicinals quan fa prospeccions per a trobar noves medicines.

Els autors d’aquest llibre, fills de l’Alt Empordà i compromesos amb la seva identitat, fa més de vint anys que van començar un projecte per a recollir i preservar el coneixement tradicional de la gent d’aquesta comarca sobre les plantes, en el marc d’un grup de recerca (www.etnobiofic.cat) de la Universitat de Barcelona i l’Institut Botànic de Barcelona (IBB-CSIC-ICUB) que duu a terme aquestes tasques a les terres de llengua catalana. Ara, gràcies a l’Ajuntament de Figueres i a la Beca de Recerca Ciutat de Figueres que va ser concedida a la Presentació030convocatòria de 2009 al projecte que ha desembocat en aquest llibre, es fa revertir part d’aquest coneixement ancestral. El llibre s’inscriu en la col·lecció Juncària, que recull els treballs derivats de les susdites beques, i ha estat acuradament dissenyat i pulcrament editat pel servei municipal de publicacions, amb el suport de la Diputació de Girona.

L’obra fixa el camp d’actuació a Figueres i és un compendi del coneixement popular dels figuerencs sobre les plantes i els seus usos. S’hi donen a conèixer les espècies vegetals que s’utilitzen, el nom o els noms populars, les propietats farmacològiques que se’ls atribueixen, les aplicacions alimentàries, com es manipulen i quins altres usos se’n fan. En definitiva, és un retrat prou complet de l’etnobotànica figuerenca.

Presentació  

Autora: Teresa Garnatje

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies