Site Loader

IV Biomarató de Flora espanyola


Dies: 16,17, 18 i 19 de maig

Lloc: a tot l’estat espanyol

Tal com s’ha fet en els darrers quatre anys, el Grup de Treball en Sistemàtica de la Societat Espanyola de Botànica (SEBOT) organitza enguany la IV Biomarató de Flora espanyola, que tindrà lloc entre els propers dies 16 i 19 de maig, per tal de coincidir amb el Dia Internacional de la Fascinació per les Plantes (18 de maig). Aquest esdeveniment anual té com a finalitat combatre la “ceguera vegetal”, entesa com a la desconnexió de gran part de la població amb la botànica. Això impedeix apreciar la diversitat vegetal, amenaçada dins la Sisena Extinció Massiva, i dedicar esforços per a protegir-la.

Què es fa durant la biomarató de flora?

Durant la biomarató, amb la col·laboració de diverses entitats (universitats, centres de recerca, associacions naturalistes o instituts d’educació secundària), s’organitzen diverses activitats (excursions, xerrades, tallers…) per tal de difondre el coneixement botànic i fomentar la interacció entre la comunitat científica i la ciutadania.

Com hi puc participar?

Per a participar-hi només cal tenir instal·lada l’aplicació de ciència ciutadana iNaturalist (disponible per a Android i iOS). Cada usuari pot pujar fotografies de les plantes observades durant aquests dies, i les seves observacions quedaran vinculades al projecte general de la Biomarató o al subprojecte territorial corresponent (en el nostre cas, Catalunya). El principal avantatge d’aquesta aplicació és que no requereix d’un coneixement previ en botànica, ja que altres usuaris són els encarregats d’identificar el què s’ha observat.

Pots veure més informació sobre l’ús de l’aplicació i mantenir-te informat a les xarxes socials de la Biomarató (Twitter i Instagram).

Per a què serveix la Biomarató?

Alhora que els experts ens indiquen què és el que hem observat, les nostres observacions, un cop validades per altres usuaris, es pengen a GBIF, la principal base de dades de biodiversitat a escala global, de tal manera que estan l’abast de tota la comunitat científica mundial. A partir d’aquestes dades es poden estudiar temes tan diversos com la distribució de plantes amenaçades per tal de protegir-les millor, els canvis que tenen lloc a les comunitats vegetals a conseqüència del canvi climàtic o l’expansió d’espècies de plantes invasores, tal com s’està fent al projecte LIFE medCLIFFS, que investiga sobre les plantes invasores a la Costa Brava.

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies