Site Loader

S’acosta la sisena extinció massiva?

L’actual crisi antropogènica de la biodiversitat pot considerar-se realment una extinció massiva? Molts accepten de manera poc crítica la realitat d’una extinció massiva en curs, però altres sostenen que es tracta d’una exageració irreal dels alarmistes mediambientals.

La Llista Vermella d’Espècies Amenaçades de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa) conté gairebé 140.000 espècies documentades, de les quals 900 ja s’han extingit des de l’any 1500 i gairebé 80 estan extintes en estat natural.

Distribució taxonòmica de les 900 espècies extinguides des de 1500 segons la Llista Vermela d’Espècies Amenaçades de la UICN.

L’actual crisi de biodiversitat provocada pels humans encara no pot qualificar-se d’extinció massiva considerant el percentatge d’espècies extingides. No obstant, les taxes actuals de pèrdua de biodiversitat estan en el rang de les cinc principals extincions massives que van tenir lloc durant el Fanerozoic (els últims ~540 milions d’anys), conegudes com les “Cinc Grans”. La última, o cinquena, extinció massiva va ser el conegut esdeveniment Cretàcic-Terciari, quan els dinosaures van desaparèixer i els mamífers van començar la seva diversificació actual.

La magnitud i les altes taxes d’extinció de l’actual crisi de biodiversitat semblen haver portat a una obsessió per a conservar qualsevol espècie viva. Això és contrari al procés evolutiu natural. Detenir l’extinció no té sentit en termes evolutius i és tan antinatural com accelerar-la. La conservació de la biodiversitat ha de guiar-se per criteris científics ben establerts.

La història completa pot llegir-se en un recent article publicat per Valentí Rull a EMBO Reports, la revista de l’Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO), on es discuteix el tema des d’una perspectiva objectiva utilitzant les dades empíriques disponibles, en lloc de concepcions polítiques premeditades a favor o en contra.

 

Article de referència:

Rull, V. 2022. Biodiversity crisis or sixth mass extinction? EMBO Reports 23, e54193.

 

Autor: Valentí Rull

Actualitat

Finalització del procés de selecció de la Direcció de l’Institut Botànic de Barcelona per als propers quatre anys, segons el Reglament de Règim Intern de l’IBB com a centre mixt del CSIC i l’Ajuntament de Barcelona.

Nou director amb data del 13/12/2022: Jesús Gómez-Zurita Frau.

Consulta aquí el projecte de direcció.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies