Site Loader

Investigador@s del projecte AFROMONT realitzen una expedició a Ruanda

Durant el passat mes de febrer de 2022, l’investigador Juan Antonio Calleja Alarcón (Universidad Autónoma de Madrid), les investigadores Mercè Galbany Casals (Unitat de la Universitat Autònoma de Barcelona associada a l’Institut Botànic de Barcelona – CSIC) i Martha Kandziora (Charles University, Praga, República Txeca), i l’estudiant Enock Ndayishimiye (Universitat de Ruanda), han realitzat una campanya d’exploració i de recol·lecció de material vegetal a Ruanda en el marc del projecte de recerca AFROMONT, coordinat des de l’Institut Botànic de Barcelona.

Investigadors i assistents al cim del volcà Gahinga.

Aquest projecte, que porta per títol “Els arxipèlags afromontà i afroalpí: desentranyant les causes de la diversificació i les connexions biogeogràfiques de dues radiacions de la família de les compostes” està finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats dins del programa del Pla Nacional, i té com a objectiu principal utilitzar dos grups de plantes de la família de les compostes, el gènere Helichrysum i del complex Carduus-Cirsium, com a casos d’estudi per conèixer la història biogeogràfica d’aquests punts calents de biodiversitat i els principals motors de diversificació de la seva biota excepcional. L’estudi consisteix en l’elaboració de filogènies moleculars amb un mostreig gairebé complet dels grups. Mitjançant diversos tipus d’anàlisis bioinformàtiques posteriors, es podran inferir els orígens temporals i espacials d’aquestes plantes, així com esbrinar el paper relatiu de l’especiació al·lopàtrica i ecològica en la diversificació d’alguns dels llinatges vegetals més rics de les regions afromontanes i afroalpines.

Volcà Muhabura des del Gahinga

Per aconseguir aquests objectius, l’equip investigador ha mostrejat i recol·lectat a diversos volcans del Parc Nacional dels Volcans (Gahinga, Muhabura, Bisoke i Karisimbi), al Parc Nacional de Gishwati Mukura, i al Parc Nacional de Nyungwe, tots ubicats a Ruanda. En l’expedició s’han recopilat dades sobre la distribució de les espècies, la seva ecologia i el seu rang altitudinal, i s’han recol·lectat fulles per l’extracció de DNA, llavors per l’obtenció de recomptes cromosòmics, i exemplars per ser conservats com a testimonis a l’herbari de l’Institut Botànic de Barcelona i per l’estudi dels trets morfològics.

L’expedició s’ha pogut dur a terme gràcies al suport del Rwanda Development Board (RDB) i d’African Parks, i a l’afiliació de l’equip investigador a la Universitat de Ruanda. Part de les dades obtingudes seran la base del treball de final de màster de l’estudiant ruandès Enock Ndayishimiye, que estudiarà la vulnerabilitat al canvi climàtic d’aquest grup de plantes adaptades a ambients freds, actualment aïllats en les zones muntanyoses més altes del continent africà.


L’equip investigador ha dipositat duplicats de les recol·leccions a l’Herbari Nacional de Ruanda on, durant la seva visita, ha format diversos estudiants i personal tècnic de l’herbari en la preparació i conservació de material vegetal, la interpretació de caràcters morfològics en la família de les compostes, l’ús de claus dicotòmiques de determinació, i la cerca de dades corològiques en bases de dades internacionals.

Autora de les fotografies: Mercè Galbany i Juan Antonio Calleja.

Autors: L’equip AFROMONT

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «abril 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
       

Butlletí de notícies