Site Loader

NOVES CAMPANYES DE CAMP DE L’IBB DE FLORA AL·LÒCTONA

En el tombant d’any, alguns investigadors de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) han realitzat una sèrie de campanyes de camp en diversos indrets dels Països Catalans centrades en la catalogació de la flora exòtica. Aquestes sortides cal emmarcar-les dins una línia de recerca emergent a l’IBB centrada en millorar el coneixement d’aquesta flora a Catalunya. Un camp en què, tot i el treball pioner de Teresa Casasayas al 1989, l’aparició en temps recents d’una checklist actualitzada (fruit del projecte EXOCAT) i el treball individual d’alguns botànics locals (Pere Aymerich i Llorenç Sáez, entre d’altres), el coneixement assolit cal qualificar-lo encara de relativament pobre.

La primera d’aquestes sortides, realitzada el dia 30 de desembre pels investigadors de l’IBB Carlos Gómez, Jordi López-Pujol i Neus Nualart, es va centrar en la costa de Llançà i àrees veïnes. Va comptar amb l’ajuda del Marc Giménez Maranges, autor del treball “Estudi de l’efecte de la flora invasora sobre les espècies autòctones del litoral de Llançà”, publicat l’any 2012 a la revista Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos. A banda de retrobar moltes de les espècies citades en aquest article, és destacable que algunes ja no hi són presents (com per exemple Agave lechuguilla, tot i que molt probablement es tractava d’una confusió i per tant aquesta atzavara menuda no hi hauria estat mai present), mentre que s’ha detectat la presència de noves espècies. Algunes d’aquestes podrien ser novetats provincials i fins i tot per a tot el Principat, a manca d’un estudi més detallat un cop s’acabi d’examinar el material recol·lectat.

DSCF2914

Els investigadors Carlos Gómez, Jordi López-Pujol i Neus Nualart durant la sortida de camp de Llançà, amb diversos peus d’Aloe en primer terme

 

La segona de les sortides, duta a terme els dies 4 i 5 de gener, va comptar amb els investigadors Jordi López-Pujol i Neus Nualart, i abastà les comarques valencianes de Camp de Morvedre, Camp de Túria i Horta Oest. Acompanyats en tot moment pel botànic valencià Daniel Guillot, estret col·laborador de l’IBB des de fa alguns anys, es va recollir material (tant per a enriquir l’herbari BC com per a tenir material viu al Jardí Botànic de Barcelona) especialment dels gèneres Aloe, Agave, Kalanchoe i Opuntia. Una de les parades més interessants d’aquesta campanya tingué lloc al viver i jardí didàctic que Piet van der Meer, cinquena generació d’una nissaga holandesa de viveristes, té al sud de la ciutat de València. És especialment remarcable la col·lecció del gènere Agave que, amb més de de 198 espècies (aproximadament el 50% del total mundial), és sense cap mena de dubte la col·lecció de referència en aquest gènere dels Països Catalans.

DSCF3105

Presa de dades d’Agave winteriana a Paterna (València) amb diversos peus de Cylindropuntia imbricata en primer terme

   

Autors: Jordi López-Pujol i Neus Nualart

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

    «juliol 2024»
    DlDtDcDjDvDsDg
    1
     
    2
     
    3
     
    4
     
    5
     
    6
     
    7
     
    8
     
    9
     
    10
     
    11
     
    12
     
    13
     
    14
     
    15
     
    16
     
    17
     
    18
     
    19
     
    20
     
    21
     
    22
     
    23
     
    24
     
    25
     
    26
     
    27
     
    28
     
    29
     
    30
     
    31
     
        

Butlletí de notícies