Site Loader

La desacidificació massiva de la Biblioteca Salvador

Páginas con acidez

Durant el passat mes de desembre els llibres que formen la biblioteca del Gabinet Salvador van ser sotmesos a un tractament de conservació conegut com desacidificació massiva. Després d’una anàlisi i diagnòstic dels llibres del gabinet, es va arribar a la conclusió que aquest tractament era el més apropiat donat l’alt grau d’acidesa que presentaven les pàgines de molts dels llibres d’aquesta col·lecció.

L’acidesa o hidròlisi àcida és un procés que va deteriorant a poc a poc els materials als quals afecta. La seva acció redueix la resistència mecànica del paper, la qual cosa condueix en casos extrems a la seva descomposició. Els casos més greus d’acidesa solen donar-se en llibres fabricats amb paper de molt baixa qualitat. Encara que aquest no era el cas de la Biblioteca Salvador (els llibres publicats entre el segle XVI i XIX compten en general amb bon paper), l’ús de determinades tintes per a la impressió o les condicions extremes de temperatura i humitat que van patir abans de ser traslladats a l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) van provocar alts graus d’acidesa en diversos volums.

Libros preparados para el tratamiento

El que s’aconsegueix mitjançant la desacidificació és crear una barrera protectora en el paper que permet aturar aquest procés i allargar notablement la vida de la col·lecció. Els llibres van ser tractats mitjançant la tecnologia patentada Bookeeper, que inclou no només el tractament químic sinó tot un flux de treball en el qual cada llibre és analitzat per determinar-ne les característiques (pes, mides, grau de deteriorament, etc.) i introduït en una base de dades. El programari utilitzat proporciona un codi de barres i permet saber en tot moment on es troba cada volum.

El tractament consisteix en un bany d’òxid de magnesi. Els llibres són introduïts en uns tancs creats específicament per al procés en el qual moviments molt lents permeten que el compost químic penetri millor en el paper. Per mantenir obertes les pàgines dels llibres i evitar que surin, s’utilitzen uns dispositius especialment dissenyats.

Aquest procés químic diposita en els llibres un tampó que disminueix l’acidesa del paper. Aquest és un procés progressiu. El tampó s’instal·la i a mesura que va absorbint la humitat de l’ambient, incrementa el nivell de pH del paper, creant una reserva alcalina que anirà alliberant-se amb el pas del temps.

Donada l’especificitat del procés, els llibres de la biblioteca Salvador van ser traslladats a Bilbao, on es troba l’empresa que realitza aquest tractament. Personal de l’IBB va acompanyar a l’empresa tant en el trasllat d’anada, com en el de tornada dels llibres.

Momento del tratamiento

Autora: Karina Barros

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «abril 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
       

Butlletí de notícies