Site Loader

La ciència més enllà dels articles: l’IBB divulga la seva recerca

Durant el mes de novembre, coincidint amb els esdeveniments de La Setmana de la Ciència i amb el Dia de l’Evolució, alguns/es investigadors/es de l’IBB han impartit diferents conferències i tallers de caràcter divulgatiu amb l’objectiu de donar a conèixer l’activitat del centre i de la recerca que s’hi duu a terme.

28a Setmana de la ciència.

La Setmana de la Ciència és un dels esdeveniments més importants de l’any en la comunicació social de la ciència i la tecnologia. Amb l’objectiu de divulgar i acostar els avenços científics, i la recerca en general, els centres de recerca i les universitats ofereixen múltiples activitats. Enguany, la setmana s’ha celebrat del 10 al 19 de novembre i ha estat coordinada a Catalunya per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi).

L’IBB hi ha participat oferint dues activitats: una visita guiada a l’herbari i als laboratoris, i un taller experimental sobre extracció d’ADN de plantes.

La visita guiada es va dur a terme el diumenge 12 de novembre en dos torns, amb un total de 18 assistents. Van començar visitant els laboratoris amb el Jaume Pellicer, qui els va presentar les diferents línies de recerca que es duen a terme a l’IBB, centrant-se en alguns dels avenços científics més recents en els quals participen investigadors/es del centre, i que contribueixen a conèixer en profunditat les relacions de parentesc en les plantes i en els insectes, l’arquitectura del genoma vegetal, el paper dels insectes en l’evolució de les plantes, o l’impacte de les espècies al·lòctones en la pèrdua de la biodiversitat local.

A continuació, van visitar l’herbari on la Neus Nualart els va explicar les diferents tasques de premsatge, muntatge, digitalització i informatització i els va mostrar alguns exemplars interessants com, per exemple, la primera cita d’una planta invasora o el testimoni d’una extinció local a causa de canvis al paisatge. La visita va finalitzar al gabinet Salvador on la Neus Nualart els va introduir en la història de la família i els va ensenyar les mostres del meteorit que va caure a Terrassa el 1704 i que estan exposades al públic.

Material pel taller d’extracció de ADN.

Sobre el taller d’extracció d’ADN, se’n van realitzar, un el dijous 16 de novembre per a alumnes de l’ESO i un altre el divendres 17 per a alumnes de primària. El primer va ser impartit pel Jaume Pellicer, l’Oriane Hidalgo, el David Peris, la Uxue Rezola i el Pol Fernández al qual van assistir 47 alumnes de 1er i 3er de l’ESO de l’Institut Barri Besòs. L’activitat va consistir en l’extracció de material genètic a partir de plàtan. Durant el desenvolupament de l’activitat, els alumnes es van familiaritzar amb els conceptes d’ADN, la seva estructura, i sobre la gran diversitat quant a la quantitat de material genètic que podem arribar a trobar al nucli cel·lular. El segon va ser realitzat pel Pol Fernández a “La fira de la ciència” organitzada pel col·legi Escola Vedruna de Tordera amb una participació de 150 alumnes de primària.

Orgull en Ciències.

El mateix dijous 16 de novembre, l’Eduard López i l’Iván Pérez van participar en el 4t Orgull en Ciències organitzat per Espai QWERTY i Science Queers. Durant la jornada, personal científic de diferents disciplines va divulgar les seves branques del coneixement des d’una perspectiva LGTBIQ+, feminista i antiracista. La trobada va tenir lloc a l’Ateneu del Raval des de les 20.00 fins a les 22.00 i va comptar amb més de 50 espectadors.

LLes xerrades de l’Eduard i l’Iván van consistir, d’una banda, en una reflexió entorn del concepte d’espècie i les seves limitacions i, d’altra banda, en un resum sobre la diversitat en la família de les Asteraceae, centrant-se a la seva biologia reproductiva.

L’Iván i l’Eduard presenten al Ateneu del Raval.

BCN Evolution Day.

El Pol i l’Iván al BCN Evo Day.

El dissabte 25 de novembre, el Pol Fernández i l’Iván Pérez van impartir dues microxerrades durant la jornada del BCN Evolution Day Day celebrat al museu Cosmocaixa, i organitzat per la plataforma de divulgació La Ciència Al Teu Món. Durant aquest esdeveniment, els investigadors van parlar de l’evolució en plantes des de dues perspectives molt diferents. D’una banda, el Pol Fernández va explicar què són els genomes gegants i el seu estudi en diversos grups de plantes: com s’originen i com els afecta a escala evolutiva el fet de posseir una gran quantitat d’ADN nuclear. D’altra banda, l’Iván Pérez va presentar alguns dels misteris evolutius que amaguen les Asteraceae, una de les famílies de plantes amb flors més diverses.

No podem finalitzar aquesta notícia sense agrair a totes les persones la seva assistència als diferents esdeveniments i als espais que ens han permès portar la ciència més enllà de les aules, dels laboratoris i de les publicacions.

“¿Por qué la Tierra es mi casa? ¿Por qué la noche es oscura?

¿Por qué la luna es blancura que engorda como adelgaza?

¿Por qué una estrella se enlaza con otra, como un dibujo?

¿Y por qué el escaramujo es de la rosa y del mar?

Yo vivo de preguntar, saber no puede ser lujo.”

Silvio Rodríguez.

Nomenclatural type catalogue

Events

  «April 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30