Site Loader

Presència de l’IBB al I Congreso Español de Botánica

Durant els dies 8-10 de setembre ha tingut lloc al campus de la Universidad de Castilla-La Mancha de Toledo, el I Congreso español de Botánica, organitzat per la recentment constituïda Sociedad Botánica Española (SEBOT). Aquest ha estat el primer congrés de botànica a nivell espanyol i ha permès la trobada, en un mateix espai, d’investigadors de diferents disciplines que han pogut intercanviar experiències i difondre coneixement. Les Dres. Teresa Garnatje i Oriane Hidalgo han format part del comitè científic i han participat en la moderació de dues de les sessions.

Des de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) s’hi han presentat 12 treballs, sis comunicacions orals i sis pòsters, en diferents sessions temàtiques del congrés:

Presentacions orals

Àrea de filogènia i sistemàtica
 • Dos ejemplos de radiaciones en las Cardueas (Compuestas): los géneros Saussurea y Jurinea. A. Susanna, J.A. Calleja, M. Galbany, N. Garcia-Jacas, S. Herrando-Moraira, J. López-Alvarado, J.L. López-Pujol, C. Roquet & L. Sáez.
 • Las fotografías como complemento de los especímenes: implementación de “photo voucher” y “fusion voucher” en el herbario BC. C. Gómez-Bellver, N. Ibáñez, J. López-Pujol, N. Nualart & A. Susanna.
 • A comprehensive phylogenomic approach to decipher the angiosperm quipu. L. Pokorny, M.G. Johnson, S. Dodsworth, P. Bailey, V. Barber, A. Barker, S. Bellot, D. Bishop, L.R. Botigué, G. Brewer, T. Carruthers, M.W. Chase, J.J. Clarkson, J. Cook, R.S. Cowan, W.L. Eiserhardt, N. Epitawalage, M. de la Estrella, E. Françoso, B. Gallego, O. Hidalgo, P. Kersey, J.T. Kim, I. Larridon, K. Leempoel, O. Maurin, A. McDonnell, C. McGinnie, B. Murphy, J. Pellicer, S. Roy, M. Stone, E. Toledo, J.M. de Vos, A.R. Zuntini, N.J. Wickett, I.J. Leitch, F. Forest & W. Baker.

Àrea d’etnobotànica

 • Los usos tradicionales del Cannabis en España. A. Gras, T. Garnatje, M. Balant, U. D’Ambrosio, M. Parada & J. Vallès.
 • Aliments funcionals populars: etnobotànica a Andorra (Pirineus). C. Álvarez Puig, J. Vallès, T. Garnatje, A. Gras, M. Niell & D. Oliveira.
 • Have we reached the asymptote in published ethnobotanical knowledge in Spain? J. Mateo-Martín, J.M. Macía, J. Blanco-Salas, G. Benítez, P. Benyei, A. Gras, M. Molina, J. Tardío, A. Verde & M. Pardo de Santayana.
Pòsters

Àrea de conservació i gestió

 • Lista Roja de la Flora Vascular de los Pirineos.
 • E. Hamdi, P. Aymerich, Ch. Bergès, G. Corriol, B. Durand, M.B. García, J. Garmendia, D. Gómez, T. Gil, N. Ibañez, B. Komac, J. López-Pujol, J. Molina, M. Lorda, J.M. Ninot, N. Nualart, J. Peralta, C. Pladevall, J.L. Remón, I. Soriano & G. Largier.

Àrea de filogènia i sistemàtica

 • Genome size doubling evidences differential repetitive DNA dynamics in the genus Heloniopsis (Melanthiaceae). J. Pellicer, P. Fernández, M.F. Fay, E. Michálková, O. Hidalgo & I.J. Leitch.
 • Homoploid hybridisation between Urospermum dalechampii and U. picroides: morphological and molecular evidence. O. Hidalgo, M. Balant, P. Fernández, R. Rodríguez González & J. Pellicer.
 • Large-scale genome size survey of Cannabis sativa L. M. Balant, R. Rodríguez González, T. Garnatje, J. Vallès, D. Vitales & O. Hidalgo.
 • Este pliego está muy vivo. I. Pérez-Lorenzo, E. Farràs, L. Gavioli, N. Nualart, N. Montes-Moreno, D. Pérez Prieto & N. Ibáñez.

Àrea d’etnobotànica

 • Usos tradicionales y retos de futuro: plantas medicinales e infecciones. A. Gras, M. Orriols, M. Parada, J. Vallès & T. Garnatje.
 •  

  El dia previ al congrés es van realitzar diferents tallers temàtics. El taller sobre “Aplicacions mòbils de biodiversitat: utilitats en ciència ciutadana i investigació botànica” va comptar amb la participació de la Dra. Neus Nualart que va presentar el projecte d’iNaturalist sobre la flora dels Pirineus. Al final del dia va tenir lloc la taula rodona “Etapes de la carrera científica: Reptes personals, professionals i perspectives de futur” on botànics en diferents moments de la seva carrera van compartir les seves experiències. El Dr. Jaume Pellicer va representar el col·lectiu de científics recentment incorporats.


  El divendres 10 de setembre van tenir lloc les trobades dels grups de treball de la SEBOT i de les societats filials. Destacar la participació de la Dra. Neus Nualart en la taula rodona sobre llistes vermelles organitzada per la Sociedad Española de Biología de Conservación de Plantas (SEBiCoP), en la qual es va presentar l’elaboració i resultats de la llista vermella dels Pirineus; així com també, la participació de la Dra. Teresa Garnatje en la sessió sobre les perspectives en la investigació etnobotànica amb una xerrada sobre la recerca etnobotànica que es porta a terme des del grup EtnoBioFiC.

  El congrés es va acabar amb un acte de lliurament de premis a les millors comunicacions i pòsters presentats a cada sessió. L’Iván Pérez-Lorenzo va ser qui va recollir el premi al millor pòster de la sessió de la tarda de l’àrea de filogènia i sistemàtica pel pòster Este pliego està muy vivo en el qual es posava en rellevància el paper dels herbaris en els estudis científics.

  Autora: Neus Nualart

  Nomenclatural type catalogue

  Events

   «May 2024»
   MonTueWedThuFriSatSun
     
   1
    
   2
    
   3
    
   4
    
   5
    
   6
    
   7
    
   8
    
   9
    
   10
    
   11
    
   12
    
   13
    
   14
    
   15
    
   16
    
   17
    
   18
    
   19
    
   20
    
   21
    
   22
    
   23
    
   24
    
   25
    
   26
    
   27
    
   28
    
   29
    
   30
    
   31