Site Loader

10 anys del MCNB al Fòrum: Illa del Gabinet Salvador

Un dilluns 27 de març de 2011 obria les portes la seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) al parc del Fòrum (Barcelona). Les noves instal·lacions van permetre obrir de nou la ciència a la ciutadania així com millorar els programes educatius i divulgatius que s’oferien. Aquests 10 anys han sigut molt productius per l’MCNB que ha acollit a més d’un milió de visitants i que està en continua renovació amb les exposicions temporals o la incorporació del Terrat Viu l’any 2020.

Per celebrar el seu desè aniversari, l’MCNB organitza una jornada de portes obertes el pròxim dissabte 27 de març així com tots els dies 10 de cada mes fins a final d’any (excepte al maig, que la jornada es farà dimarts 11). A més, hi ha preparades 10 sorpreses que aniran desvetllant durant les pròximes setmanes.

La primera sorpresa ja ha estat desvetllada i és la incorporació d’un nou espai: l’illa del Gabinet Salvador dins de l’exposició permanent de l’MCNB.


Els Salvador van ser una nissaga d’apotecaris que, durant tres segles i encuriosits per la bellesa i el funcionament de la natura, van anar col·leccionant objectes de tota mena a la rebotiga de la seva apotecaria del carrer Ample de Barcelona. Aquest gabinet de curiositats estava usualment freqüentat per naturalistes europeus amb qui debatien les noves troballes científiques i intercanviaven peces per ampliar les col·leccions.

La col·lecció Salvador està formada, entre molts d’altres, per un herbari de prop de 5.000 plecs, animals dissecats, olis essencials i d’altres ingredients i objectes amb suposades propietats medicinals, dos fragments de meteorit, així com un extens arxiu de documents on hi ha cartes intercanviades amb naturalistes com Joseph Pitton de Tournefort o James Petiver i una important biblioteca que conté, per exemple, exemplars del Journal des Sçavans (considerada la primera revista científica) i un parell d’incunables.

Actualment, i després de l’adquisició d’una primera part de la col·lecció gràcies a Pius Font i Quer -fundador de l’IBB- cap als anys 40 i d’una segona per part de l’Ajuntament de Barcelona l’any 2013, el Gabinet Salvador es conserva a l’Institut Botànic de Barcelona i es pot visitar en l’horari d’obertura del Jardí Botànic de Barcelona. La història de la col·lecció, com ha arribat als nostres dies i tots els processos de restauració i revisió pels quals ha passat es poden trobar al segon volum del Manual del Museu de Ciències Naturals que es publicà l’any 2019.

Rèplica dels plecs Stachys maritima Gouan (esquerra) i Passiflora caerulea, Mb (dreta) de l’herbari Salvador al MCNB. Autora: Neus Ibáñez

La nova instal·lació de l’MCNB és una rèplica a escala real del Gabinet de curiositats, amb alguns objectes originals. Això permetrà que els visitants pugin passejar-se per aquest espai així com ho feien els convidats de la família Salvador i conèixer una mica més de prop el magnífic llegat que ens van deixar.

Extret del web del Museu de Ciències de Barcelona

Nomenclatural type catalogue

Events

  «April 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30