Site Loader

V CONGRÉS NACIONAL SOBRE LES ESPÈCIES EXÒTIQUES INVASORES

Les espècies exòtiques invasores (EEI) són una de les causes de pèrdua de biodiversitat autòctona d’un territori i des de fa temps, la seva gestió és un element clau per les administracions i entitats naturalistes. Per a posar en comú el coneixement d’aquestes espècies i les diferents experiències de gestió es celebra des de l’any 2003 el Congrés Nacional sobre EEI. L’edició d’enguany ha estat a Girona durant els dies 16, 17 i 18 d’octubre. Podeu consultar el portal del congrés aquí.

Des de l’Institut Botànic de Barcelona s’han presentat diferents pòsters i comunicacions gràcies a la nova línia d’investigació sobre plantes al·lòctones iniciada fa pocs anys pel Dr. Jordi López-Pujol. Les presentacions han estat les següents:

  • Farelo, C. Gómez-Bellver, J.M. Montserrat, S. Pyke, J. López-Pujol & N. Ibáñez. Primeros datos de la flora alóctona de la montaña de Montjuïc (Barcelona). En aquesta comunicació es van presentar els resultats del Treball de Fi de Grau de Paula Farelo sobre la flora al·lòctona de Montjuïc, un “laboratori natural” per a l’estudi de les invasions biològiques.
  • Cachón, S. Herrando-Moraira, N. Nualart, S. Massó, D. Vitales & J. López-Pujol. Del invernadero a la naturaleza: patrones de invasión de Kalanchoe ×houghtonii D. B. Ward (Crassulaceae). En aquesta comunicació es van presentar els resultats del Treball de Màster de Pilar Cachón sobre la distribució potencial mundial d’aquest híbrid amb un alt comportament invasor tant en el present com en el futur.
  • Nualart, J. López-Pujol, N. Ibáñez, S. Herrando-Moraira & C. Gómez-Bellver. La invasión de Agave en Cataluña: actualización de las especies presentes, distribución y perspectivas de futuro. En aquesta comunicació es va actualitzar el nombre d’espècies d’Agave presents a Catalunya respecte al portal Exocat a partir de la bibliografia i treball de camp.
  • Gómez-Bellver, E. Laguna, A. Agut, G. Ballester, S. Fos, D. Guillot, S. Francisco, J.E. Oltra, P. Pérez Rovira, V. Deltoro, S. Herrando-Moraira, N. Nualart & J. López-Pujol. Opuntia aurantiaca Lindl.: un neófito reciente con un gran potencial invasor en España. En aquest pòster es va actualitzar la corologia d’aquesta espècie recentment detectada al litoral mediterrani de la Península Ibèrica i es va estudiar la seva distribució potencial en diferents escenaris de canvi climàtic.
  • Rubió-Ortega, S. Herrando-Moraira, N. Nualart, R. Vilatersana & J. López-Pujol. Estudios de nicho ecológico como herramienta para la inferencia del potencial invasor de Senecio pterophorus. En aquest pòster es van estudiar les diferències de nínxol entre els rangs natius i invasors ocupats per aquesta espècie d’origen sud-africà i estesa en d’altres territoris, com el NE de Catalunya.
presentacions posters

 

En finalitzar el congrés, es va arribar a diferents conclusions per a millorar la gestió de les espècies invasores a nivell estatal. Aquestes conclusions es poden consultar en el següent pdf i en general demanen a les administracions públiques una major implicació en el control d’aquestes espècies i una millor comunicació entre la comunitat científica i els encarregats de la gestió d’aquestes espècies.

Autora: Neus Nualart

Nomenclatural type catalogue

Events

  «May 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
    
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31