Site Loader

Congrés internacional sobre evolució del genoma en plantes

Els dies 1, 2 i 3 d’octubre es va celebrar a Sitges (Barcelona) la 4th Current Opinion Conference on Plant Genome Evolution. Es tracta de la primera vegada que aquest congrés internacional, on es presenten els darrers avenços científics en relació amb l’evolució del genoma d’algues, plantes inferiors i plantes superiors, té lloc a Catalunya. En aquesta edició del congrés hi va assistir la Dra. Sònia Garcia, investigadora de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), que va exposar dos pòsters on s’expliquen alguns dels projectes en aquest àmbit de recerca que es porten a terme a l’IBB.

El primer pòster presenta dues novetats online per a l’estudi de l’evolució del genoma de les plantes: la tercera versió de la Plant rDNA data base i la nova base de dades B-chrom. La darrera actualització de la base de dades de DNA ribosòmic (rDNA) representa la posada al dia d’una eina molt ben acollida per la comunitat científica i que ha estat recentment publicada a la revista Plant Systematics and Evolution. D’altra banda, B-chrom és un nou recurs en línia – publicat fa pocs mesos a la revista New Phytologist – per a la consulta d’informació sobre cromosomes B en plantes, animals i fongs. Totes dues eines han estat desenvolupades per investigadors de l’IBB, en col·laboració amb científics d’altres institucions internacionals i amb l’ajut d’estudiants en pràctiques com la Vanessa Zurlo i el Joan Pere Pascual.

 

dav

 

El segon pòster se centra en els resultats preliminars dels estudis de diversitat de rDNA que actualment es porten a terme a l’IBB. En aquests treballs s’estan fent servir metodologies clàssiques com la hibridació Southern Blot i la hibridació in situ fluorescent (FISH), juntament amb tècniques més modernes com la seqüenciació massiva del DNA (NGS), per a analitzar la complexitat del rDNA des d’una nova perspectiva. Els primers resultats obtinguts, gràcies a la plataforma RepeatExplorer, apunten a la homogeneïtat de tots els gens de l’ADN ribosòmic en espècies amb organització tipus L (amb els gens de rDNA colocalitzats en el genoma), en contrast amb les espècies amb organització tipus S (amb els gens de rDNA separats físicament), en les quals el DNA ribosòmic 5S seria molt més heterogeni.

 

dav

Autors: Daniel Vitales i Sònia Garcia

Nomenclatural type catalogue

Events

  «March 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
      
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31