Site Loader

Plantes alimentàries i multiculturalitat al barri del Fondo

El projecte de recerca “Plantes alimentàries i multiculturalitat al barri del Fondo: processos de transculturació i etnobotàniques urbanes a la Santa Coloma de Gramenet del segle XXI” s’inscriu en la línia d’investigació en etnobotànica que duu a terme un equip (www.etnobiofic.cat) del Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona i de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), que forma part de la Unitat UB-Bullipèdia, vinculada al Campus de l’Alimentació de Torribera de la UB.

Els resultats d’aquest projecte mostren l’elevada diversitat de plantes (i en menor grau fongs i algues) a les botigues xineses del barri del Fondo, amb un centenar de tàxons (espècies i races) vegetals ja inventariats. Hi són molt freqüents plantes de la família de les brassicàcies, sobretot el gènere Brassica (cols i plantes afins) així com d’altres vegetals fortament lligats a les cuines d’ultramar, i poc conegudes a casa nostra, com ara el taro (Colocasia esculenta), el nyam xinès (Dioscorea oppositifolia) i el lotus o nelumbe (Nelumbo nucifera). Tot i haver-nos centrat en vegetals frescs, també hem considerat altres tipus de preparacions amb base botànica, com ara adobats o productes assecats entre d’altres, els quals ens agradaria estudiar amb més detall en el futur.

Moltes de les plantes inventariades tenen propietats nutritives i medicinals reconegudes científicament, fet que indica que aquests productes exòtics del barri del Fondo poden afavorir una dieta sana i equilibrada. També ens hem adonat que molts dels productes vegetals frescs vénen només etiquetats en xinès, cosa que dificulta la seva identificació. D’altra banda, en alguns casos les etiquetes dels productes empaquetats són incorrectes, ja que els envasos contenen un producte vegetal que no es correspon al nom que figura a l’etiqueta. Creiem que aquests aspectes relacionats amb la terminologia i l’etiquetatge —que caldria treballar juntament amb organismes com el Termcat i les administracions concernides—, són prioritaris tant en benefici dels venedors, com dels compradors i de les administracions.

Pòster 13 plantes Fondo_001

 

Una de les conclusions d’aquest primer estudi del projecte és que els immigrants usen moltes plantes amb gran rellevància a les seves cultures, amb relativament poc intercanvi intercultural. Sense que en cap cas vulguem dir que calgui homogeneïtzar les pràctiques populars relatives a les plantes ni hibridar-ho o globalitzar-ho tot, pensem que el coneixement de les plantes usades per les poblacions que s’han integrat entre nosaltres fa relativament poc (i el de les nostres plantes de sempre per part dels arribats de fora) podria proporcionar el grau necessari d’innovació que, unit a la imprescindible tradició, permeti l’expressió de la nostra cultura popular (en aquest cas en allò que es refereix a les plantes) en el marc del moment actual i la seva projecció cap al futur.

 

Autor: Ugo d’Ambrosio

Nomenclatural type catalogue

Events

  «April 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30