Site Loader

IX Trobada de Tècnics i Tècniques de Col·leccions de Ciències Naturals



La novena edició de la Trobada de Tècnics i Tècniques de Col·leccions de Ciències Naturals se celebrarà el 27 de febrer de 2025 de 10 h a 17 h a l’Institut Botànic de Barcelona, que conserva més de 800.000 plecs d’herbari, i s’hi exposa la col·lecció Salvador, un gabinet de curiositats del temps de la Il·lustració i un dels pocs conservats de manera íntegra a Europa.

Aquesta IX Trobada es planteja entorn de la prestació de serveis a públics externs, una realitat que cada cop és més habitual als nostres centres i que exigeix una dedicació per part dels equips tècnics que atenen les col·leccions, una dedicació que sovint està al marge de la pròpia.

Quines són aquestes demandes? Com s’han gestionar aquestes demandes? És lícit contemplar una retribució per aquestes prestacions de serveis?

Totes aquestes preguntes volen promoure la reflexió envers els reptes que suposa la prestació de serveis a públic extern per part de les nostres institucions. L’objectiu no és tant trobar una resposta inequívoca, sinó més aviat compartir experiències, maneres de fer i casuístiques que puguin contribuir a gestionar més eficientment aquesta realitat en cadascuna de les institucions participants.

Amb aquest ànim us convidem a compartir idees i experiències en aquest àmbit en la IX Trobada de Tècnics i Tècniques de Ciències Naturals que tindrà lloc a l’Institut Botànic de Barcelona, animant-vos a presentar-hi comunicacions.

Esperem que el tema central de la Trobada sigui motivador i confiem que aconsegueixi reunir en aquest esdeveniment els equips tècnics que treballen amb col·leccions de ciències naturals i d’història natural, per esdevenir, tal com ho ha sigut des dels seus inicis, una plataforma de diàleg i intercanvi d’experiències enriquidor per a tothom. La Trobada comptarà amb la participació del Dr. Antoni Lombarte, investigador de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC.



INSCRIPCIONS I COMUNICACIONS

La inscripció és gratuïta i s’ha de realitzar omplint aquest formulari. Data límit: Dilluns 10 de febrer de 2025.

L’assistència presencial es confirmarà per rigorós ordre d’inscripció fins a omplir l’aforament de la sala.

Les comunicacions han de tenir una durada d’uns 15-20 minuts; si esteu interessats a presentar-ne una, podeu enviar el títol, autors i una síntesi breu (max. 300 paraules) fins el 10 de febrer a comunicacion@ibb.csic.es. L’Institut Botànic de Barcelona us confirmarà l’acceptació de la comunicació.

Hi haurà la possiblitat de publicar les conferencies a la web de la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya (XMCNC) en format article.



PROGRAMA

09:30 h Rebuda dels participans i recollida de documentació.

10:00 h Presentació de la Trobada. Jesús Gómez-Zurita, director de l’Institut Botànic de Barcelona; Carles Lalueza Fox, Director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i representant de la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya; Sonia Blasco, Cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles.

10:15 h Ponència inaugural. Antoni Lombarte, investigador de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC.

10:30 h – 11:00 h Ponències.

11:00 h Pausa cafè.

11:30 h – 12:30 h Ponències.

12:30 h Taula rodona. Moderador Marc Campeny, Cap de l’àrea científica del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB).

14:00 h Dinar.

Visita guiada. Visita a les instal·lacions de l’IBB i l’herbari



Lloc de realització:

Institut Botànic de Barcelona

Sala Salvador, Aforament: 110 persones

Passeig del Migdia, s/n, Sants-Montjuïc

08038 Barcelona

T. 932 890 611

https://maps.app.goo.gl/iZ3TASNMp4Joouet6

VISITA EL PAPILIONARI

D’abril a juny els grups escolars poden visitar gratuïtament el papilionari acompanyats dels nostres investigadors.

Escriu-nos a infoibb@ibb.csic.es

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

    «juny 2025»
    DlDtDcDjDvDsDg
          
    1
     
    2
     
    3
     
    4
     
    5
     
    6
     
    7
     
    8
     
    9
     
    10
     
    11
     
    12
     
    13
     
    14
     
    15
     
    16
     
    17
     
    18
     
    19
     
    20
     
    21
     
    22
     
    23
     
    24
     
    25
     
    26
     
    27
     
    28
     
    29
     

Formem part de:

Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya