Identificació del cultiu legal i il·legal de cànnabis a través de l’anàlisi dels sediments lacustres
L’anàlisi paleoecològic dels sediments recents de l’estany de Montcortès (Pirineus centrals) va revelar un pic significatiu de pol·len de cànnabis durant les dues últimes dècades del segle XX. Aquest pic va coincidir amb un període de cultiu extensiu de cànem (EHC) al centre de Catalunya entre 1972 i 2006, destinat a subministrar pasta per a la indústria del paper. Després d’aquest període, els nivells de pol·len de cànnabis van disminuir, però encara es van mantenir en quantitats rellevants, superiors als valors anteriors a l’EHC, quan no es practicava el cultiu de cànnabis a gran escala. L’estudi va ser dut a terme per un equip d’investigadors de l’IBB, la Universitat de Barcelona y la Universitat Rovira i Virgili.

Els nivells persistentment significatius de pol·len de cànnabis als sediments de Montcortès després de 2006 s’atribueixen a plantacions il·legals per a la producció de droga. Fins fa poc, això era només una hipòtesi, però en els darrers anys, s’han descobert i desmantellat diverses d’aquestes plantacions il·legals per part de la policia. Diversos d’aquests llocs s’han localitzat a altituds entre 700 i 1100 metres, aproximadament, i dins d’un radi de 5 a 40 km a sotavent del llac, una distància que entra dins del rang de dispersió del pol·len de cànnabis. S’ha conclòs que la regió al voltant del llac Montcortès ha estat, i encara és, una àrea preferida per al cultiu il·legal de cànnabis durant les darreres dècades.
El següent pas és dur a terme estudis aerobiològics utilitzant dades de les estacions meteorològiques i palinològiques existents, que proporcionen informació amb finalitats mèdiques (estudis d’al·lèrgies), amb l’objectiu de simular la dispersió d’aquest pol·len i identificar les fonts més probables. Com que avui dia no es practica el cultiu extensiu de cànem a la regió, les fonts identificades serien probablement plantacions il·legals de drogues. Estudis similars que combinin paleoecologia recent amb aerobiologia podrien estendre’s a tota l’àrea pirinenca, per desenvolupar un model regional de la dinàmica del pol·len de cànnabis als Pirineus durant les darreres dècades.
Referències
Rull, V., Vegas-Vilarrúbia, T. 2023. A recent Cannabis pollen increase on the Iberian Pyrenees. Science of the Total Environment 886, 163947.
Rull, V., Sigro, J., Vegas-Vilarrúbia, T. 2024. Cannabis pollen sources and dispersal in the Iberian Pyrenees during the last century: preliminary results and proposal for future studies. Review of Palaeobotany and palynology, doi 10.1016/j. revpalbo.2024.105208.