Site Loader

Expedició botànica al Mount Kenya i a la serralada Aberdare (Kenya)

Les investigadores Lucía Moreyra (IBB-CSIC) i Cristina Roquet (membre de la Unitat associada al CSIC “Sistemàtica i Evolució de Plantes Vasculars”) van dur a terme a principis d’any una expedició a la serralada Aberdare i al Mont Kenya centrada en l’estudi de l’ecologia, la corologia i la morfologia de dos grups de plantes de la família de les Compostes: els cards africans, i un grup d’espècies del gènere Helichrysum, totes elles endèmiques de la regió afromontana.

Actualment, el grup de recerca “Biodiversitat i Evolució de plantes” està preparant diverses publicacions basades en les dades obtingudes que permetran millorar el coneixement de la biodiversitat d’aquesta regió. Aquest esforç forma part d’un projecte de col·laboració global en el qual participen experts de diferents països, i que té com a objectiu principal revelar l’enigmàtic origen evolutiu i biogeogràfic de la biodiversitat afromontana.

D’esquerra a dreta, Cristina Roquet i Lucía Moreyra a l’avantcim del mont Kinangop, a la serralada Aberdare (Kenya).

Els resultats d’aquesta expedició han estat reveladors. S’han trobat evidències que indiquen que la biodiversitat en el grup dels cards africans ha estat clarament subestimada en les darreres revisions taxonòmiques. Aquesta troballa és crucial per entendre millor els processos biogeogràfics i evolutius que han afavorit la diversificació d’aquest grup de plantes en els ecosistemes muntanyosos de l’Àfrica tropical. Per altra banda, les dades obtingudes per a les espècies del gènere Helichrysum estan sent actualment analitzades per a un estudi que avalua com el canvi climàtic afectarà la distribució d’aquestes espècies en les properes dècades. En conjunt, la recerca derivada d’aquesta expedició permetrà ampliar el coneixement científic sobre la diversitat taxonòmica, l’ecologia i corologia de les flores afromontanes i afroalpines. En el context actual d’emergència climàtica i de crisi de la biodiversitat, aquest tipus de recerca és fonamental per a millorar la conservació dels refugis de biodiversitat que constitueixen les muntanyes de l’Àfrica tropical, com és el cas de la serralada Aberdare i el Mont Kenya.

Cristina Roquet documentant una espècie del gènere Helichrysum. En primer pla, individu de l’espècie Afrocarduus keniensis. Aberdare, 3500 metres, Kenya. Autora: Lucía Moreyra.

L’expedició, duta a terme en el marc d’un projecte finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats espanyol, ha estat possible gràcies a l’esforç conjunt de científics de diferents disciplines i nacionalitats, els quals han aportat la seva experiència i els seus coneixements per dur a terme aquesta recerca. Aquest enfocament col·laboratiu ha estat essencial per abordar els desafiaments complexos que planteja l’estudi de la biogeografia i ecologia en regions tan diverses i riques en biodiversitat com Kenya.

Espècimen de Dendrosenecio al Mont Kenya, 4500 metres. Autora: Cristina Roquet.

L’èxit d’aquesta expedició subratlla la rellevància de la investigació científica col·laborativa i el seu paper fonamental en la conservació de la biodiversitat global. El grup de Biodiversitat i Evolució de Plantes de l’IBB continuen analitzant les dades recol·lectades i s’espera que les seves troballes siguin publicades en una sèrie d’articles científics en els propers mesos, contribuint així al cos de coneixements sobre l’evolució i la biogeografia de les plantes d’Àfrica.

Equip de guiatge i suport que va acompanyar les investigadores durant tota l’expedició.

VISITA EL PAPILIONARI

D’abril a juny els grups escolars poden visitar gratuïtament el papilionari acompanyats dels nostres investigadors.

Escriu-nos a infoibb@ibb.csic.es

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

    «març 2025»
    DlDtDcDjDvDsDg
         
    1
     
    2
     
    3
     
    4
     
    5
     
    6
     
    7
     
    8
     
    9
     
    10
     
    11
     
    12
     
    13
     
    14
     
    15
     
    16
     
    17
     
    18
     
    19
     
    20
     
    21
     
    22
     
    23
     
    24
     
    25
     
    26
     
    27
     
    28
     
    29
     
    30
     

Formem part de:

Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya