L’IBB s’uneix al projecte FLORAPYR 3D per a la conservació de la flora pirenaica
L’Institut Botànic de Barcelona (IBB) s’ha integrat activament al projecte FLORAPYR 3D, una iniciativa internacional dedicada a millorar el coneixement i la conservació de la flora dels Pirineus. Aquest projecte continua la feina iniciada en el projecte FLORAPYR AVANCE, que es va desenvolupar entre els anys 2020 i 2022, i on els investigadors de l’IBB també van participar. Ara, amb FLORAPYR 3D, es busca aprofundir en l’estudi i la gestió de la flora pirenaica en el context del canvi global.

Objectius
FLORAPYR 3D té com a objectiu principal la millora del coneixement de la flora i dels hàbitats pirenaics, a través del desenvolupament de sistemes de seguiment i del suport a les accions de conservació i gestió. A més, també busca sensibilitzar l’opinió pública i proporcionar dades per a les autoritats públiques i els gestors.
El nou projecte, que s’estendrà fins al 2026, es basa en els resultats obtinguts en programes anteriors, però introdueix noves dimensions, com estudis filogenòmics i l’expansió dels bancs de llavors, per avançar en el seguiment i la conservació de la flora pirenaica.
Els participants, de nou, pertanyen a centres de recerca i conservatoris botànics propers a la serralada dels Pirineus. L’equip de l’IBB, que inclou els investigadors Jordi López (responsable del soci IBB-CSIC), Neus Nualart (responsable del soci Museu de Ciències Naturals de Barcelona – MCNB), Oriane Hidalgo, Sonia Garcia i Jaume Pellicer, està implicat en diverses activitats científiques clau en el marc de les accions del projecte FLORAPYR 3D.
Accions
El projecte s’estructura en tres accions tècniques principals, cadascuna dividida en diverses activitats en què l’equip de l’IBB hi participa o lidera. A través d’aquestes, es busca avançar en el coneixement de la flora pirenaica i promoure la sensibilització pública i la participació ciutadana en la seva protecció.
Millorar i difondre el coneixement de la flora dels Pirineus
L’IBB participa en la iniciativa PHYLOPYR, que té com a objectiu establir una filogènia de les plantes amb flors dels Pirineus utilitzant eines filogenòmiques. L’IBB proporciona mostres per a la secuenciació i pliegos testimonis que es conservaran en cinc herbaris, inclòs el seu propi herbari (BC), a més d’aportar suport tècnic als seus laboratoris.
Dins d’aquesta activitat, l’IBB també contribueix a un estudi morfològic, citogenètic i filogenòmic d’espècies pirenaiques del gènere Hieracium, que presenten un alt grau d’endemisme, amb l’objectiu d’aclarir límits entre espècies i comprendre millor la implicació dels fenòmens d’hibridació i apòmixis en la radiació que ha experimentat aquest gènere als Pirineus.

El projecte FLORAPYR 3D, a més, té la intenció d’ampliar les dades sobre flora vascular de l’Atlas en línia de la flora dels Pirineus i incorporar noves dades de briòfits, tasca en la qual l’IBB està col·laborant a través de la importació de dades de l’herbari BC. Finalment, en el marc d’aquesta activitat, les entitats col·laboradores del projecte, entre elles l’IBB, estan ideant una exposició innovadora de caràcter divulgatiu que permeti acostar la flora dels Pirineus al públic general.
Desenvolupar una xarxa de seguiment i vigilància de la flora i els seus hàbitats
Per a aquesta acció, l’IBB col·labora en el desenvolupament d’una eina web útil per a investigadors i gestors que faciliti el seguiment d’espècies vegetals al Pirineu català. A més, també lidera la promoció de la participació ciutadana mitjançant la plataforma iNaturalist, que contribueix a la conscienciació de la població i, alhora, incrementa la recopilació de dades. Aquestes dades, posteriorment, poden ser utilitzades en múltiples estudis relacionats amb la gestió i conservació de la flora pirenaica així com enriquir l’Atlas en línia. No obstant això, per garantir que aquestes dades siguin de qualitat i puguin ser incorporades a l’atles, s’està treballant en la implementació d’un sistema de validació de les observacions.
Desenvolupament de la xarxa transfronterera de bancs de llavors i conservació d’espècies sensibles
Finalment, l’IBB aporta dades i fotografies d’espècies vegetals d’altres projectes a la xarxa de bancs de llavors, eina fonamental per a la preservació a llarg termini d’espècies sensibles als Pirineus.
Socis i Finançament
El projecte FLORAPYR 3D és una col·laboració entre múltiples centres de recerca i conservatoris botànics de la zona pirenaica, tant espanyols com francesos.
El projecte està liderat pel Conservatoire Botanique National des Pyrénées et Midi-Pyrénées (CBNPMP) i està cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020).