El IBB reafirma el seu compromís amb la conservació de la flora patrimonial transfronterera de l’est dels Pirineus en el marc del projecte Floralab+
Objectius:
Floralab+ (2024-2026) dona continuïtat a un projecte anterior, Floralab (2020-2022), basant-se en una xarxa de laboratoris botànics a l’aire lliure, llocs de referència dedicats a l’estudi i la conservació d’espècies rares i amenaçades de l’est dels Pirineus. El projecte també involucra el públic a través d’activitats de sensibilització i formació per a estudiants i professionals del territori (ramaders, silvicultors, guies de muntanya, etc.). Els principals objectius del projecte inclouen:- Consolidar els laboratoris botànics existents i establir-ne de nous, integrant espècies i territoris addicionals.
- Fomentar la investigació científica i la cooperació interprofessional per a una gestió col·laborativa dels hàbitats.
- Formar i sensibilitzar estudiants d’ecologia, actors locals i el públic en general sobre els reptes de conservació d’aquesta flora única.
- Donar suport als municipis que desitgin implicar-se especialment en el coneixement i preservació de la flora, mitjançant el distintiu «pobles botànics dels Pirineus».
Participació de l’IBB:
L’equip de l’IBB que participa a Floralab+ inclou Oriane Hidalgo (responsable del soci beneficiari IBB-CSIC), Teresa Garnatje, Jordi López-Pujol, Jesús Gómez-Zurita, Jaume Pellicer i Gerard Talavera. A més, Neus Nualart hi participa com a col·laboradora a través del CMCNB, entitat associada al projecte.
Els investigadors de l’IBB estaran implicats en una sèrie d’estudis científics, com l’estudi de genètica de poblacions de Maianthemum bifolium i l’anàlisi genòmic i de nínxol ecològic de diversos tàxons dels Pirineus. A més, duran a terme una varietat d’activitats divulgatives dirigides a un ampli públic, que inclouen l’organització d’un Biomarató, tallers per a infants i una exposició, i participaran en la creació d’una maleta didàctica. Aquestes activitats es concentraran especialment al «poble botànic» pilot de Setcases.

Finançament i socis:
Floralab+ està cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Interreg VI-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2021-2027), a França pel Fons Nacional de Planificació i Desenvolupament del Territori (FNADT) i per l’autofinançament del conjunt de socis beneficiaris.
