Site Loader

El IBB reafirma el seu compromís amb la conservació de la flora patrimonial transfronterera de l’est dels Pirineus en el marc del projecte Floralab+

Floralab+ és un projecte dedicat a la preservació, la divulgació i la millora del coneixement sobre la flora patrimonial de l’est dels Pirineus (Pirineus Orientals, Arièja, Catalunya i Andorra).

Objectius:

Floralab+ (2024-2026) dona continuïtat a un projecte anterior, Floralab (2020-2022), basant-se en una xarxa de laboratoris botànics a l’aire lliure, llocs de referència dedicats a l’estudi i la conservació d’espècies rares i amenaçades de l’est dels Pirineus. El projecte també involucra el públic a través d’activitats de sensibilització i formació per a estudiants i professionals del territori (ramaders, silvicultors, guies de muntanya, etc.). Els principals objectius del projecte inclouen:
  • Consolidar els laboratoris botànics existents i establir-ne de nous, integrant espècies i territoris addicionals.
  • Fomentar la investigació científica i la cooperació interprofessional per a una gestió col·laborativa dels hàbitats.
  • Formar i sensibilitzar estudiants d’ecologia, actors locals i el públic en general sobre els reptes de conservació d’aquesta flora única.
  • Donar suport als municipis que desitgin implicar-se especialment en el coneixement i preservació de la flora, mitjançant el distintiu «pobles botànics dels Pirineus».

Participació de l’IBB:

L’equip de l’IBB que participa a Floralab+ inclou Oriane Hidalgo (responsable del soci beneficiari IBB-CSIC), Teresa Garnatje, Jordi López-Pujol, Jesús Gómez-Zurita, Jaume Pellicer i Gerard Talavera. A més, Neus Nualart hi participa com a col·laboradora a través del CMCNB, entitat associada al projecte.

Els investigadors de l’IBB estaran implicats en una sèrie d’estudis científics, com l’estudi de genètica de poblacions de Maianthemum bifolium i l’anàlisi genòmic i de nínxol ecològic de diversos tàxons dels Pirineus. A més, duran a terme una varietat d’activitats divulgatives dirigides a un ampli públic, que inclouen l’organització d’un Biomarató, tallers per a infants i una exposició, i participaran en la creació d’una maleta didàctica. Aquestes activitats es concentraran especialment al «poble botànic» pilot de Setcases.



El «poble botànic» pilot de Setcases, la flora del qual és el focus de la guia Una mirada botànica pels camins de Setcases, desenvolupada en el marc del projecte Floralab. Fotos: Mercè Rocabembosch.

Finançament i socis:

Floralab+ està cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Interreg VI-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2021-2027), a França pel Fons Nacional de Planificació i Desenvolupament del Territori (FNADT) i per l’autofinançament del conjunt de socis beneficiaris.

VISITA EL PAPILIONARI

D’abril a juny els grups escolars poden visitar gratuïtament el papilionari acompanyats dels nostres investigadors.

Escriu-nos a infoibb@ibb.csic.es

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

    «abril 2025»
    DlDtDcDjDvDsDg
     
    1
     
    2
     
    3
     
    4
     
    5
     
    6
     
    7
     
    8
     
    9
     
    10
     
    11
     
    12
     
    13
     
    14
     
    15
     
    16
     
    17
     
    18
     
    19
     
    20
     
    21
     
    22
     
    23
     
    24
     
    25
     
    26
     
    27
     
    28
     
    29
     
    30
     
        

Formem part de:

Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya