Site Loader

Participació al XI Congrés de Biologia de la Conservació de Plantes

La setmana del 17 al 21 de juliol es va celebrar el XI Congrés de Biologia de la Conservació de Plantes a Las Palmas de Gran Canaria amb el lema “Ciència i consciència: claus per a conservar la nostra biodiversitat vegetal”. Organitzat per la Sociedad Española de Biología de la Conservación de Plantas (SEBiCoP), aquest congrés és un espai de trobada i debat entre especialistes de les diverses temàtiques relacionades amb la conservació de la flora i la vegetació. La presència de l’IBB en aquest congrés va ser molt destacada i va incloure la presentació de cinc comunicacions orals i d’onze pòsters, dels quals tres es van presentar en format exprés a més de la coorganització d’un taller. Presentacions orals:
  • Catalogación de la flora alóctona en la península ibérica: esfuerzos recientes y necesidades acuciantes. En Jordi López-Pujol va presentar un resum dels estudis que s’han dut a terme recentment sobre flora al·lòctona a la Península Ibèrica en diferents escales geogràfiques i taxonòmiques. Disponible en vídeo i a Digital.CSIC.
  • Flora alóctona vascular ocasional, naturalizada e invasora en el territorio comprendido por Cataluña, la Comunidad Valenciana y las Islas Baleares. En Carlos Gómez-Bellver va presentar els resultats principals de la seva tesi doctoral, recentment defensada al març de 2023, i que inclou un catàleg exhaustiu i comentat de tota la flora al·lòctona dels territoris esmentats. Disponible en vídeo i a Digital.CSIC.
  • iNaturalist: aplicaciones, oportunidades y aspectos a tener en cuenta en cuanto a su uso en botánica. L’Eduard López-Guillén va presentar iNaturalist, un portal de ciència ciutadana per a recollir observacions d’espècies, tot destacant les seves funcionalitats i oferint opcions per a millorar les seves aplicacions en recerca. Disponible en vídeo i a Digital.CSIC.
  • Insights into an invasive Kalanchoe hybrid complex: Morphological, cytological and genetic diversity data to understand invasiveness. En Joan Pere Pascual-Díaz va presentar els primers resultats de la seva tesi doctoral sobre la relació entre la hibridació i la invasivitat, en aquest cas del complex Kalanchoe ×houghtonii. Disponible en vídeo i a Digital.CSIC.
  • LIFE medCLIFFS: un proyecto europeo para la gestión integral de las especies vegetales invasoras en el litoral del NE de Cataluña (España). La Neus Nualart va presentar el projecte LIFE medCLIFFS i els seus objectius principals, tot destacant els resultats aconseguits després del primer any i mig de treball. Disponible en vídeo i a Digital.CSIC.
Presentacions en format pòster:
  • Clarificada la taxonomía de Carduncellus matritensis Pau, endemismo ibérico redescubierto y reevalución de su estado actual de conservación. Pòster en el que es reavalua l’estat de conservació de Carduncellus matritensis, espècie fins fa poc considerada extinta i actualment només coneguda de tres petites poblacions a menys de 50 km de la població tipus. A més, es clarifica la filogènia i la sistemàtica de l’espècie. Disponible a Digital.CSIC.
  • El Biomaratón de Flora Española: un evento de participación ciudadana para reconectar a la ciudadanía con la diversidad vegetal. Pòster sobre les tres edicions de la Biomarató de Flora Española promoguda per la Societat Espanyola de Botànica (SEBOT) i en la qual l’IBB és l’entitat coordinadora a nivell de Catalunya. Disponible a Digital.CSIC.
  • El herbario Trèmols (s. XIX), fuente de conocimiento de los táxones endémicos y amenazados de Cataluña. Pòster sobre l’estudi de l’herbari Trèmols portat a terme per la Laura Gavioli en el marc del seu treball de tesi doctoral, on es presenta informació inèdita sobre dos tàxons amenaçats. Disponible en vídeo en format exprés i a Digital.CSIC.
  • La Brioteca del Instituto Botánico de Barcelona: caracterización de las muestras de Cataluña y aplicaciones en conservación. Pòster sobre el treball de final de grau de l’ Alba Martín sobre les mostres catalanes conservades a la brioteca de l’herbari BC, amb dues cites inèdites de briòfits amenaçats. Disponible a Digital.CSIC.

La Roser Vilatersana amb el pòster sobre Carduncellus matritensis i la Neus Nualart amb els pòsters de la Biomarató, la brioteca i l’herbari Trèmols

  • Estudio genómico del género Carpobrotus en el Mediterráneo Occidental y en la costa sudafricana. Pòster sobre el treball de final de màster de la Laura Valenzuela en el que es donen els primers resultats de l’estudi genòmic i cromosòmic del gènere Carpobrotus. Disponible en vídeo en format exprés i a Digital.CSIC.
  • Estudio morfométrico y ecológico del genero Carpobrotus en el Mediterráneo Occidental. Pòster sobre el treball de final de màster de l’Eduard López-Guillén en el que es donen els primers resultats sobre l’estudi morfològic i ecològic del gènere Carpobrotus. Disponible a Digital.CSIC.
  • Kalanchoe ×houghtonii and its parental species ( daigremontiana and K. tubiflora): three not-so-newcomers in the world. Pòster sobre la distribució d’aquests tres tàxons a nivell mundial destacant la seva gran expansió en les darreres dues dècades. Disponible a Digital.CSIC.

La Laura Valenzuela i l’Eduard López-Guillén amb els seus pòsters sobre el gènere Carpobrotus i en Jordi López-Pujol i en Joan Pere Pascual-Díaz amb el pòster de Kalanchoe (tots tres del projecte GENNIAlien).

  • Flora alóctona de la cordillera de los Pirineos: catalogación y análisis. Pòster sobre el treball de final de grau d’en Javier Martínez Fuentes en el que es caracteritza la flora al·lòctona dels Pirineus des de punt de vista geogràfic, taxonòmic i temporal. Disponible a Digital.CSIC.
  • La Costa Brava como foco de invasiones vegetales: novedades corológicas fruto de los primeros pasos del proyecto LIFE medCLIFFS. Pòster sobre les plantes al·lòctones trobades per a primera vegada a la Costa Brava, algunes d’elles primeres cites europees. Disponible en vídeo en format exprés i a Digital.CSIC.

La Neus Nualart, en Jordi López-Pujol i en Carlos Gómez-Bellver amb els pòsters sobre plantes al·lòctones dels Pirineus i la Costa Brava.

  • La red de voluntarios y observadores del proyecto LIFE medCLIFFS, una herramienta eficiente para la detección de plantas invasoras en la Costa Brava. Pòster sobre les dues xarxes de ciència ciutadana promogudes pel projecte amb dades de participació i aquells resultats més destacats. Disponible a Digital.CSIC.
  • LIFE medCLIFFS: A glance at the status of IAPS prevention and monitoring actions. Pòster on es va presentar per una banda la llista de plantes de les que caldria evitar-ne la comercialització i ús pel seu elevat risc d’invasió, i per l’altre els resultats de les enquestes realitzades a l’àrea de la Costa Brava per a avaluar la percepció de les plantes invasores i del seu impacte ambiental i paisatgístic. Disponible a Digital.CSIC.

En Jordi López-Pujol, en Carlos Gómez-Bellver, la Neus Nualart i la Sònia Garcia amb els pòsters dedicats al projecte LIFE medCLIFFS.

Com a complement del congrés, durant el primer dia es varen realitzar tres tallers monogràfics. En Jordi López-Pujol i la Neus Nualart de l’IBB, en Marcos Salas-Pascual de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria i en Jairo Patiño del Instituto de Productos Naturales y Agrobiología van organitzar el taller Plantas alóctonas e invasoras: creación de nuevas herramientas y recursos para su gestión. L’objectiu era crear un espai de discussió i debat sobre les bases d’una nova llista de plantes al·lòctones i invasores que s’està portant a terme amb la finalitat d’actualitzar el Catálogo Español de Especies Exóticas Invasoras, publicat com a Reial Decret l’any 2013 però que actualment es troba desactualitzat.

Fotografia dels participants del taller.

A banda d’explicar la participació de l’IBB en aquest congrés, també volem destacar que s’acaba de publicar el decàleg de recomanacions per comunicar ciència, sorgit de les conclusions recopilades durant la taula rodona celebrada en el congrés i que està disponible en aquest enllaç.

Nomenclatural type catalogue

Events

    «July 2024»
    MonTueWedThuFriSatSun
    1
     
    2
     
    3
     
    4
     
    5
     
    6
     
    7
     
    8
     
    9
     
    10
     
    11
     
    12
     
    13
     
    14
     
    15
     
    16
     
    17
     
    18
     
    19
     
    20
     
    21
     
    22
     
    23
     
    24
     
    25
     
    26
     
    27
     
    28
     
    29
     
    30
     
    31