Site Loader

I Biomarató de Flora Espanyola

Els dies 21, 22 i 23 de maig va tenir lloc la I Biomarató de Flora Espanyola, un esdeveniment organitzat per la Societat Espanyola de Botànica (SEBOT) que buscava reunir el major nombre d’identificacions vegetals possible. Amb més de 25.000 observacions vegetals i 1.000 participants, la primera edició de la Biomarató, ha estat tot un èxit.

Malgrat que les plantes són presents al nostre dia a dia i al nostre entorn, sembla que són les grans oblidades (plant blindness). I amb l’objectiu de despertar consciencia sobre l’entorn, la SEBOT va organitzar aquest esdeveniment on els ciutadans havien de sortir al camp amb els seus dispositius mòbils a fer fotos a totes les espècies vegetals que veiessin. Posteriorment, havien de penjar aquestes imatges a l’aplicació de ciència ciutadana iNaturalist. Un cop allà, i amb l’ajuda de la intel·ligència artificial i d’experts i aficionats botànics, l’espècie era identificada.


Els resultats de la primera Biomarató són molt bons: es van registrar més de 25.000 observacions i es va identificar més del 20% de totes les espècies de la flora espanyola. Catalunya va aconseguir gairebé 4.500 observacions i, en la classificació autonòmica, és capdavantera quant a nombre d’espècies identificades (1.000) i en nombre de persones es van animar a penjar fotografies (190).

Més de 50 centres d’arreu del territori es van unir al projecte: universitats, societats, centres de recerca, jardins botànics i parcs naturals entre molts d’altres. A més, algunes institucions van organitzar nombroses activitats presencials com tallers i sortides botàniques. És el cas del Grup de Flora de Setcases que va organitzar una sortida de reconeixement de flora. L’Institut Botànic va col·laborar en la difusió del projecte (tant a nivell de la ciutadania com en la cerca d’entitats que volguessin adherir-s’hi), afegint observacions i identificant espècies.

Totes aquelles espècies que es van identificar correctament durant l’esdeveniment han passat a formar part de la base de dades de biodiversitat GBIF, un portal que posa a l’abast dels usuaris, científics i gestors del territori milers de dades que poden ser útils per a ells. A més, els organitzadors de l’esdeveniment van preparar el divendres 11 de juny un datablitz. Un esdeveniment en línia on els participants van poder interactuar entre ells i amb experts botànics per saber-ne més sobre les identificacions fetes i les espècies observades.

Des de l’IBB, considerem que els projectes d’aquesta índole són molt importants, ja que la implicació de la ciutadania en projectes de col·laboració pot tant despertar vocacions com conscienciar la població de la importància de la recerca i la conservació vegetal. Volem agrair, també, a totes les entitats i participants que van fer que l’esdeveniment fos tot un èxit.

Us esperem a la pròxima edició de la Biomarató!

Autora: Inés Fuentes

Nomenclatural type catalogue

Events

  «May 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
    
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31