Site Loader

Publicació de la memòria 2020 de l’IBB

L’Institut Botànic de Barcelona (IBB) presenta la memòria del centre on es recull tota l’activitat científica, docent i divulgativa que s’ha dut a terme durant l’any 2020 (disponible en aquest enllaç).

El 2020 ha sigut un any de canvi a l’IBB on els esforços dels últims anys per ser un centre atractiu on dur a terme recerca rellevant, s’han vist reflectits amb noves incorporacions d’investigadors i d’altre personal de suport. La incorporació d’en Gerard Talavera (investigador Ramón y Cajal) i la de l’Aurora Garcia-Berro (investigadora contractada) ha suposat la creació d’un nou grup de recerca que té com a interès principal la biodiversitat d’insectes, la seva ecologia i evolució i les seves interaccions amb les plantes. Això ens obre portes a localitzar punts de trobada entre els estudis sobre diversos grups de plantes, pol·linitzadors, plantes invasores o mecanismes que operen en l’evolució del genoma vegetal i animal.

L’obtenció de dos projectes de recerca finançats per l’Agència Estatal d’Investigació (Ministeri de Ciència i Innovació) suposa que l’IBB segueixi creixent quant a pressupost i recerca. El projecte obtingut per Núria Garcia-Jacas i Alfonso Susanna tracta sobre la història evolutiva i biogeogràfica del complex Carduus-Cirsium a l’arxipèlag afromontà. El projecte obtingut per Jaume Pellicer, en canvi, s’endinsa en els genomes gegants en plantes terrestres estudiant els processos evolutius relacionats amb l’obesitat genòmica.

Malgrat que el 2020 ha sigut un any altament marcat per la pandèmia, per l’IBB ha sigut molt fructífer quant a producció científica. Si bé és cert que el teletreball ha donat més flexibilitat pel que fa les publicacions, el confinament ha entorpit la feina de camp i les comunicacions a congressos. El total de contribucions ha estat de:

  • 38 articles publicats a revistes incloses al SCI
  • 6 articles publicats a revistes no incloses al SCI
  • 8 llibres i capítols de llibre
  • 15 comunicacions orals presentades a congressos, seminaris o ponències
  • 3 pòsters presentats a congressos
  • 21 notícies divulgatives al web de l’IBB

També s’ha publicat el volum 39 de la revista Collectanea Botanica que inclou 10 articles i inaugura una nova secció de la revista, les ressenyes bibliogràfiques.

Evolució de les publicacions científiques en els últims anys.

A més de la recerca científica que es duu a terme des de l’IBB, el centre també acull estudiants nacionals i internacionals de diferents nivells per tal de formar-los com a investigadors. Evidentment, l’any 2020 no s’han pogut acollir tants estudiants i investigadors com habitualment, però s’ha pogut presentar la tesi doctoral Evolution of the Asteraceae in the European Alps de Luca Pegoraro i tres treballs de final de grau.

Pel que fa la biblioteca, la incorporació d’en José Antonio Belzunce al setembre com a bibliotecari titular ha permès la recuperació de la plena activitat de la biblioteca i els seus serveis amb tasques com la catalogació de noves adquisicions i el préstec interbibliotecari. El fons bibliotecari també ha crescut aquest últim any gràcies a la donació del Dr. Josep María Montserrat, ex director del Jardí Botànic de Barcelona.

Pel que fa a l’herbari, el teletreball i el confinament han reduït considerablement el nombre de nous espècimens informatitzats i muntats, però ha suposat l’oportunitat d’abordar i implementar noves tasques necessàries en una col·lecció científica. Per una banda s’ha millorat la georeferenciació de les localitats dels plecs a les col·leccions de líquens, de la col·lecció de Trèmols i de la subcol·lecció del Nord d’Àfrica, arribant a percentatges superiors al 90% de localitats georeferenciades. I per l’altra, s’ha començat el buidatge d’obres bibliogràfiques on es citen plecs de l’herbari, afegint-los a una base de dades.

Evolució de les publicacions que citen plecs de l’herbari BC.

Amb l’objectiu d’apropar als ciutadans les institucions culturals davant la situació que ens brindava el confinament, les empreses Nubilum i Coeli van crear el portal #MuseuObert. Aquesta plataforma posa a disposició dels usuaris imatges de diferents col·leccions de museus catalans, entre ells, la col·lecció Salvador.

En relació amb el Gabinet Salvador és molt destacable la troballa de dos fragments del meteorit caigut a Terrassa l’any 1704 a la col·lecció Salvador. La notícia, de gran rellevància en tractar-se del setè meteorit més antic conservat al món, va ser acollida per multitud de medis, donant molta visibilitat al Gabinet Salvador.

Des de l’IBB també es duu a terme una important tasca de divulgació de la recerca (majoritàriament botànica), que aquest any passat s’ha vist entorpida a causa de la situació pandèmica, havent d’adaptar els esdeveniments en formats virtuals o suspenent-los. Com a novetat, l’any 2020 ha sigut el primer any on s’ha participat a la Nit Europea de la Recerca amb la xerrada Plantes i pandèmies. Com les plantes ens ajuden a lluitar contra les pandèmies, des de la pesta negra a la COVID19 a càrrec de la Dra. Sònia Garcia.

Aprofitant la incorporació d’una tècnica de comunicació, Inés Fuentes, durant 2020 es va renovar el web del centre, tant en contingut, com en aspecte i usabilitat. La presència de l’IBB a les xarxes també s’ha vist millorada amb la creació de nous continguts específics per a les xarxes com els fils divulgatius de Twitter i la campanya #BotànicaConfinadaIBB que pretenia entretenir els seguidors amb contingut botànic durant els mesos de confinament.

Autora: Inés Fuentes

Nomenclatural type catalogue

Events

  «May 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
    
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31