Site Loader

Localitzats dos fragments del meteorit de Barcelona al Gabinet Salvador

El passat juliol es va fer pública la notícia de la troballa de dos fragments del meteorit caigut a Terrassa el 1704 que han passat inadvertits durant tres segles dins del Gabinet Salvador, una col·lecció que es conserva l’Institut Botànic de Barcelona (IBB).

Fragments del meteorit al Gabinet Salvador. Foto: J. M. de Llobet

La família Salvador va ser una nissaga d’apotecaris i botànics que van desenvolupar la seva tasca naturalista entre els segles XVII i XIX. Durant aquest temps van anar aplegant col·leccions científiques i llibres i poc a poc van anar formant una gran col·lecció científica que conservaven a la rebotiga de la seva farmàcia del carrer Ample de Barcelona. Amb el pas del temps la col·lecció va quedar abandonada a una masia al Penedès i no va ser fins l’any 1923 que Pius Font i Quer la va trobar. Des d’aquell moment es van començar les gestions perquè passés a formar part del patrimoni de l’IBB.

L’any 2014, arran de l’adquisició d’una nova part de la col·lecció que estava perduda, es van començar les tasques de catalogació i restauració de les peces del Gabinet Salvador. I va ser llavors quan es va descobrir que hi havia dos fragments de meteorit a la col·lecció. Els fragments de 50 i 34 grams de pes, es van trobar dins d’un pot de vidre amb una etiqueta incompleta i mig esborrada on s’hi podia llegir ( Pe [d] ra [que ca] ygué d’un [..][..] u es [..]en [..]y 1704).

Fragments del Meteorit de Barcelona. Foto: J. M. de Llobet

La notícia es va recollir en diferents medis com La Vanguardia, National Geographic (número d’agost 2020) o El Periódico, i va comptar amb la participació de la Dra. Neus Ibáñez, la cap de col·leccions de l’IBB i conservadora del Gabinet Salvador. Per altra banda, la cadena de televisió Betevé també va entrevistar la doctora, junt amb el Dr. Marc Campeny (del Museu de Ciències Naturals de Barcelona) i el Dr. Jordi Llorca (de la Universitat Politècnica de Catalunya) en el mateix Gabinet Salvador. Els doctors Campeny i Ibáñez també van participar en el ConversesNAT dirigit per l’arqueòleg i naturalista Jordi Serrallonga que es va retransmetre en directe a Instagram.

A l’article publicat a la revista Meteoritics and Planetary Science es recull l’estudi de la troballa (composició dels fragments, recopilació de documents històrics sobre el meteorit i documentació dels espècimens) que s’ha dut a terme per la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona gràcies a un projecte de recerca subvencionat per la secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans.

 

Més informació:

Llorca, J., Campeny, M., Ibáñez, N., Allepuz, D., Camarasa, J., & Aurell‐Garrido, J. (2020). The meteorite of Barcelona (1704): History, discovery, and classification. Meteoritics & Planetary Science, 55(4), 705-725. doi: 10.1111/maps.13455

Autora: Inés Fuentes

Nomenclatural type catalogue

Events

  «April 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30