Site Loader

La base de dades sobre cromosomes sexuals “Sex-Chrom”

Els cromosomes sexuals han estat estudiats extensivament durant les últimes dècades degut a la seva importància en biologia evolutiva. Tot i que la majoria de les plantes són hermafrodites, al voltant del 6% de les espècies de plantes són dioiques, caracteritzades per l’aparició d’individus amb sexes separats (Figura 1).

Figura 1. Alguns dels possibles sistemes reproductius de les plantes.

Recentment hem publicat la base de dades “Sex-chrom: a data base on plant sex chromosomes”, que té com a objectiu ordenar la informació provinent de diferents fonts científiques que tracten els cromosomes sexuals en plantes (Figura 2). D’entre la informació aportada hi ha una classificació taxonòmica completa de les espècies, nombres cromosòmics, mida del genoma (2C), nivell de ploïdia, mecanisme de determinació sexual i la presència de cromosomes sexuals homomòrfics o heteromòrfics. Tota aquesta informació està disponible per a 178 espècies d’un total de 84 gèneres i 65 famílies, incloent angiospermes, gimnospermes, briòfits i algunes algues. Alhora, la base de dades també disposa informació genòmica específica de 10 espècies model pel que fa a l’estudi dels cromosomes sexuals, entre les quals s’inclou Silene latifolia Poir., Rumex acetosa L. o Cannabis sativa L..

Figura 2. Portada de la pàgina web database Sex-Chrom database.

Els resultats mostren un increment sostingut de l’interès en l’estudi dels cromosomes sexuals en les plantes per part de la comunitat investigadora, especialment des de finals de l’última dècada fins l’actualitat. De totes les publicacions, un 88% corresponen a angiospermes, un 5% a gimnospermes, un 5% a briòfits i el 2% restant a algues verdes, rodòfits i feòfits. Pel que fa al mecanisme de determinació sexual, principalment ens trobem amb espècies amb individus masculins heterogamètics (XY; 69%), seguit d’espècies amb individus femenins heterogamètics (ZW; 17%). També hi ha una proporció significativa d’espècies amb el sistema de determinació sexual UV (5%), present en briòfits i algunes algues.

La recopilació de totes aquestes dades permetrà adreçar de forma més senzilla qüestions que segueixen vigents en l’estudi dels cromosomes sexuals a les plantes, com ara quins són els mecanismes d’evolució de les regions específiques determinants del sexe en els cromosomes sexuals (tant en cromosomes homomòrfics com heteromòrfics).

Si voleu saber-ne més, podeu consultar la publicació on expliquem els detalls de Sex-Chrom:

Baránková, S.; Pascual‐Díaz, J. P.; Sultana, N.; Alonso‐Lifante, M. P.; Balant, M.; Barros, K.; D’Ambrosio, U.; Malinská, H.; Peska, V.; Pérez Lorenzo, I.; Kovařík, A.; Vyskot, B.; Janousek, B.; Garcia, S.* 2020. Sex‐chrom, a database on plant sex chromosomes. New Phytologist, 227(6), 1594-1604.

 

Autors: Joan Pere Pascual-Díaz i Sònia Garcia

Nomenclatural type catalogue

Events

  «April 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30