Site Loader

Guardons dels premis Sant Jordi a l’IBB

Els Premis Sant Jordi de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) tenen una llarga tradició històrica i contribueixen a assolir la finalitat de l’Institut de promoure l’alta investigació científica, principalment la de tots els elements de la cultura catalana. Enguany dos d’aquests guardons han estat atorgats a personal vinculat a l’IBB:

Premi Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica per a treballs de màster d’història de la ciència amb una orientació acadèmica

Laura Gavioli pel treball: Reunir totes les plantes de Catalunya. Adquisició de 5 herbaris de l’Institut Botànic de Barcelona a través de les cartes de Pius Font i Quer

Fotografia de Jordi Pareto © IEC

En aquest treball s’ha estudiat el paper de Pius Font i Quer en l’adquisició dels herbaris Cadevall, Trèmols, Vayreda, Salvador i Sennen, analitzant els documents conservats en l’arxiu de l’Institut Botànic de Barcelona. S’ha intentat aprofundir l’impacte que va tenir Font i Quer, entre els anys 1919 i 1939, en la formació de l’herbari de l’Institut Botànic de Barcelona gestionant i organitzant la cessió d’aquests cinc herbaris i de les seves tasques d’arranjament i preparació. A través de l’anàlisi de més 150 cartes i documents s’ha delineat l’estratègia, les polítiques, les eines, les relacions personals i l’argumentari utilitzats per Font i Quer. El treball ha permès mostrar una figura científica i intel·lectual complexa capaç d’utilitzar diferents nivells de comunicació, amb fortes capacitats persuasives i una constància en el perseguir l’objectiu de crear, en pocs anys i en temps molt complicats, un herbari i un Institut Botànic reconeguts a nivell internacional.

Borsa d’estudi Ramon d’Alòs-Moner

Carles Burguera pel projecte: Estudi del recentment recuperat herbari de Jaume Capell (1907-1965): la botànica catalana a mitjans del segle XX

Fotografia de Jordi Pareto © IEC

En aquest projecte es vol estudiar la figura del botànic Pare Capell S.J. a partir del seu herbari conservat al centre dels Jesuïtes de Sarrià-Sant Ignasi. Jaume Capell i Bellmunt, natural de Torregrossa (Les Garrigues), entrà a formar part a la companyia dels jesuïtes el 1930 esdevenint professor de ciències naturals a Saragossa i després a Barcelona, seguint la seva tasca a Rio de Janeiro, Nova Friburgo (Brazil), Veneçuela i Uruguai. Als inicis de Collectanea Botanica (Collect. Bot. 2(2): 227-231) publicà la primera cita de Valeriana longifolia a Ibars de Noguera, considerada fins llavors només de la flora aragonesa. L’Institut Botànic de Barcelona conserva pocs plecs d’aquest botànic, així com l’herbari de la Universitat de Barcelona, però aquesta col·lecció descoberta a Sarrià d’uns 2.500 plecs i la presència de plecs seus en altres centres com La Salle Bonanova, sumada a la necrològica publicada a Collectanea Botanica per Antoni de Bolòs (Collect. Bot. 4 (4): 699), ens dibuixen la figura d’un botànic de renom entregat a la ciència que encara s’ha de descobrir.

Per a conèixer tots els premiats podeu consultar la noticia publicada per l’IEC sobre l’acte d’entrega dels guardons que va tenir lloc el passat dimarts 30 d’abril en el següent enllaç.

Fotografia de Jordi Pareto © IEC

Autora: Neus Nualart

Nomenclatural type catalogue

Events

  «May 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
    
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31