Site Loader

Un viver amb més de 700 espècies

viver

Els vivers són una de les instal·lacions més importants i menys conegudes dels jardins botànics. Un exemple d’això, és el viver del Jardí Botànic de Barcelona (JBB), que consta de dues instal·lacions cobertes amb més de 700 espècies procedents de nombroses regions del món: les Illes Balears, Malta, Sud-àfrica o Mèxic, entre d’altres.

El viver del JBB s’ocupa de diverses funcions essencials: és el responsable de les primeres etapes del creixement d’una planta i de la reposició i desenvolupament de les col·leccions exhibides al públic. El conjunt de les seves instal·lacions i col·leccions també s’utilitza pels propòsits científics i experimentals de l’IBB, conservant, entre moltes altres espècies, certes col·leccions especialitzades: Narcissus, Femeniasia balearica (gènere descrit pel Dr. Alfonso Susanna, investigador de l’IBB), Cheirolophus crassifolius, Festuca, Stemmacantha acaulis, etc.

Així, el viver, no és solament una instal·lació dedicada al manteniment de les plantes, sinó que serveix de nexe d’unió i col·laboració entre el JBB i l’IBB per a la recerca i introducció de noves plantes al JBB o altres llocs de la ciutat. En aquest sentit, cal destacar que des del viver del JBB, es produeixen donacions a universitats, centres de recerca o ajuntaments amb l’objectiu d’augmentar la diversitat de flora urbana dels parcs i jardins de les ciutats. Una de les últimes donacions ha estat el Cheirolophus crassifolius al museu arquitectònic del Poble Espanyol.

A causa de la seva importància i particularitat, el viver és un lloc de difícil accés per al públic no especialitzat. Únicament és pot visitar en esdeveniments organitzats pel JBB o l’IBB. Enguany, el 18 de maig, amb motiu del Dia Internacional dels Museus i del IV Dia Internacional de la Fascinació per les plantes, l’IBB vol donar l’oportunitat de visitar-lo i donar a conèixer les col·leccions de planta viva dedicades a la investigació a través d’una visita guiada gratuïta i oberta al públic interessat. La visita tindrà una duració de 40 minuts en dos torns, a les 11:00 h i a les 13:00 h, limitats únicament a 12 persones. Tota la informació sobre la visita i les inscripcions podeu trobar-la en aquest enllaç.

Per a conèixer més sobre les plantes que es troben en el viver, us recomanem seguir la pàgina de Facebook de l’IBB, on a més de fotografies podreu trobar una petita descripció amb el lloc d’origen de la planta i alguna de les seves característiques.

viver2

Plàntules de Cheirolophus crassifolius, espècie originaria de Malta, donats al Poble Espanyol

Autora: Pilar Bayón

Nomenclatural type catalogue

Events

  «May 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
    
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31