Site Loader

CERCANT ESPÈCIMENS TIPUS DE SENNEN: VISITA A L’HERBARI SENNEN DE LA SALLE BONANOVA

caixa_plecs

En el marc d’un estudi nomenclatural en el que participen investigadors de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) i de la Universitat Autònoma de Barcelona, personal de l’herbari BC de l’IBB va realitzar una visita a l’herbari Sennen del col·legi La Salle Bonanova.

El germà Sennen, d’origen francès, va desenvolupar una important tasca a la botànica espanyola. Durant molts anys va recol·lectar plantes a diferents territoris de la península ibèrica i el Marroc. La seva exsiccata o col·lecció més important és l’anomenada “Plantes d’Espagne” a través de la qual va distribuir a Europa milers d’exemplars de plantes vasculars. Aquesta exsiccata consta de 10.309 números i trenta sèries que es van editar entre 1907 i 1937.

La col·lecció del germà Sennen actualment es troba repartida entre dues institucions. L’herbari principal és al propi IBB i consta aproximadament d’uns 80.000 exemplars. Una altra part del seu herbari resta al col·legi la Salle Bonanova, on Sennen va treballar com a professor des de 1907 fins la seva mort. Aquesta col·lecció consta de 23.808 exemplars, la majoria duplicats de la col·lecció principal de l’IBB i està formada principalment per plantes vasculars, però també conté líquens i briòfits. Aquests espècimens es troben distribuïts en 893 caixes i corresponen a recol·leccions realitzades pel mateix Sennen, per altres germans o altres botànics i plecs obtinguts a través d’intercanvi o cessions. Actualment, la totalitat d’aquesta col·lecció està informatitzada i aquesta important tasca de catalogació ha estat desenvolupada per l’actual conservador d’aquest herbari i dels altres museus pertanyents al col·legi de La Salle Bonanova, el germà Pablo Álvarez.

Personal de l’herbari BC, concretament Noemí Montes i Neus Nualart, van visitar aquest herbari amb l’objectiu de cercar espècimens tipus d’espècies i varietats del gènere Phagnalon (Compositae) descrites pel germà Sennen. El germà Pablo Álvarez, molt amablement, va guiar la visita a l’herbari Sennen i va proporcionar les dades de la totalitat dels espècimens per a facilitar la localització dels espècimens tipus. A més, va guiar una visita a la resta de museus del col·legi que inclouen diferents col·leccions d’animals dissecats, fòssils i papallones.

Gràcies a la consulta del material que conté l’herbari Sennen de la Salle, es van trobar sis espècimens tipus de diferents tàxons de Phagnalon. Aquests es van fotografiar, identificar i es va contrastar la informació de les etiquetes amb la descripció original (o protòleg) de cada tàxon. Convé destacar que l’espècimen tipus corresponent a Phagnalon saxatile Cass. var. longepedunculatum Sennen s’ha localitzat únicament en aquesta col·lecció i no se n’ha trobat cap duplicat a cap altre herbari ibèric.

compactus  

Autores: Neus Nualart i Noemí Montes-Moreno

Nomenclatural type catalogue

Events

  «May 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
    
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31