Site Loader

Impacte de la disploïdia i la poliploïdia en les Artemisia d’alta muntanya

Investigadors del grup de recerca EtnoBioFic, que comprèn membres de l’IBB i de la UB, acaben de publicar a la revista Alpine Botany un estudi citogenètic i de determinació de la quantitat de DNA en plantes de muntanya del gènere Artemisia. En concret es tracta d’un complex d’espècies, majoritàriament d’alta muntanya, on la poliploïdia i la disploïdia han jugat un rol fonamental en la seva diversificació. Aquestes artemísies es distribueixen per les grans cadenes europees i asiàtiques, des de Sierra Nevada a la península Ibèrica fins a les muntanyes del centre d’Àsia, passant pels Pirineus, els Alps i el Caucas. Tenen una distribució disjunta, i n’hi ha algunes en perill d’extinció (com Artemisia granatensis) però són un bon model d’estudi per a determinar canvis en paràmetres cromosòmics i nuclears lligats a la diversificació en entorns de muntanya. Hem obtingut una visió global de les característiques citogenètiques d’aquestes espècies que en gran part concorda amb dades prèvies d’altres grups d’Artemisia, confirmant la disposició lligada de gens de rRNA ribosòmic també en aquestes espècies. A més, s’ha fet una reconstrucció de caràcters ancestrals, on hem trobat que x = 9 es la condició primitiva no només en aquest grup sinó en tot el gènere, i dos són els loci de rDNA considerats com a ancestrals. Els resultats obtinguts mostren que translocacions robertsonianes serien les responsables de l’aparició de la disploïdia en aquest grup i probablement en tot el gènere, on haurien tingut lloc en repetides ocasions. A més, també s’ha detectat que la poliploïdia és menys present en les plantes d’alta muntanya en comparació amb la resta del gènere.

img1

Una metafase d’Artemisia eriantha normal (a, b) i una altra metafase mostrant una translocació rR obertsoniana (c, d) Cromosomes de b i d alineiats amb el parell de translocació subratllat i el possible mecanisme de translocació (e)

  img2

Artemisia umbelliformis. Fotografia de Ghislain118 (AD) http://www.fleurs-des-montagnes.net – Treball propi. Llicència CC BY-SA 3.0 via Commons.

 

Si voleu saber-ne més podeu accedir a la publicació a Digital.CSIC

O contactar la Sònia Garcia (soniagarcia@ub.edu; soniagarcia@ibb.csic.es) investigadora responsable d’aquest estudi.

 

Autora: Sònia Garcia

Nomenclatural type catalogue

Events

  «May 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
    
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31