Site Loader

PRESENTACIÓ DEL TFG REALITZAT A L’HERBARI DE L’IBB

portada

El passat dilluns 13 de juliol es va presentar el Treball Final de Grau (TFG) realitzat per Violeta Sans, alumna de Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona, amb el títol “Estudi dels materials nord-africans de la família Cistaceae de l’herbari BC” dirigit per la Dra. Neus Ibáñez, conservadora de l’herbari de l’IBB. Prèviament a la realització del TFG l’alumna va realitzar el pràcticum a l’herbari de l’IBB on va dur a terme les següents tasques: muntatge de plecs, actualització de la nomenclatura i informatització de plecs.

En aquest projecte, l’alumna ha estudiat i analitzat 870 plecs de 5 gèneres i 90 tàxons de la família de les Cistaceae. Les dades analitzades han aportat informació sobre les campanyes de recol·lecció portades a terme per nombrosos botànics al Nord d’Àfrica relacionats amb l’herbari BC. S’ha pogut comprovar que els anys de major intensitat de recol·lecció han estat del 1992 al 1994 en què es va desenvolupar el projecte Floristic Biodiversity of Northern Morocco, i que el recol·lector més actiu va ser Pius Font i Quer, que durant la seva època de militar destinat al Marroc va realitzar la coneguda exsiccata Iter Maroccanum. Pel que fa al nombre de plecs, Helianthemum és el gènere més abundant (i també el més divers) i Tuberaria aquell que té un nombre mitjà de plecs per espècie més alt. També s’ha analitzat el nombre d’espècimens tipus de la família de les Cistaceae conservats a l’herbari, sent Helianthemum el gènere amb més tipus i Cistus aquell que té més tipus d’híbrids. D’altra banda, s’ha observat com els botànics són propensos a recol·lectar endemismes, com ho demostra el nombre força elevat d’aquests plecs. En resum, aquest treball ha permès caracteritzar una part de la col·lecció del Nord d’Àfrica de l’herbari BC, amb una elevada quantitat de material gràcies al gran nombre d’exploracions, intercanvis i treballs que s’han realitzat durant anys en aquest territori.

Els membres del tribunal van coincidir en afirmar que l’alumna havia fet un bon treball i havia complert els objectius marcats. Van afegir a més que a partir de les dades geogràfiques dels plecs s’hagués pogut fer alguna anàlisi espacial amb sistemes d’informació geogràfica (GIS) i relacionar la distribució dels tàxons amb variables ambientals.

Podeu consultar el treball complet en el següent enllaç. violeta  

Autors: Neus Nualart, Neus Ibáñez i Ignasi Soriano

Nomenclatural type catalogue

Events

  «May 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
    
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31