Site Loader

Campanya de recol·lecció AHIM 2015

Les campanyes de recol·lecció de l’Asociación de Herbarios Ibero-Macaronésicos (AHIM) es porten a terme des de 1994 amb l’objectiu d’herboritzar en zones d’interès del territori espanyol o portuguès per a enriquir les col·leccions botàniques. Hi participen tècnics i conservadors dels diferents herbaris membres de l’associació.

Enguany la campanya ha tingut lloc del 28 de juny a l’1 de juliol al nord de la província de Burgos i sud de Cantàbria, a la comarca de Las Merindades (voltants d’Espinosa de los Monteros). Ha estat organitzada per Mercedes Herrera de la Universidad del País Vasco i Jabi Valencia i Santi Patiño de la Sociedad de Ciencias Naturales de Sestao. Hi han participat unes 30 persones de 12 institucions de l’associació. Des de Barcelona han acudit Neus Nualart i Noemí Montes, de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB, herbari BC), i Josep Vicens i Ignasi Soriano, de la Universitat de Barcelona (herbari BCN).

IMG_1546AHIM2

Foto de grup @Santi Patiño

 

L’àrea visitada és força diversa, amb una zona nord més humida amb cims de més de 1.000 metres, on apareixen elements de flora subalpina, i una zona sud, més seca, amb substrats calcaris i de menor altitud, fet que propicia la penetració de la flora submediterrània. Al volum 20 de la revista Guineana hi ha publicada una monografia sobre la vegetació d’aquest territori. Les comunitats vegetals més interessants que es van prospectar van ser les següents:

  • Torberes: comunitats higroturboses dominades per briòfits, principalment del gènere Sphagnum. Es van observar dues espècies de Drosera, D. intermedia i D. rotundifolia juntament amb altres plantes d’aquests ambients com Narthecium ossifragum, Eriophorum angustifolium, Pinguicula grandiflora, P. lusitanica o Menyanthes trifoliata.
  • Matollars de Genista hispanica subsp. occidentalis i d’Erica vagans: comunitats camefítiques amb abundància de gramínies.
  • Comunitats de fissures de roques calcàries d’altitud (més de 1.200 m) amb plantes de distribució pirenaica i orocantàbrica, on es va observar Saxifraga trifurcata, Erinus alpinus, Potentilla alchimilloides, Asplenium viride o Valeriana montana, entre d’altres.
  • Comunitats basòfiles en hàbitats rocosos de sòls pedregosos, profunds i rics en matèria orgànica amb Aquilegia pyrenaica pyrenaica.
  • Matollars de Daboecia cantabrica en substrats silícics erosionats on es van observar espècies xeròfiles com Halimium umbellatum i H. alyssoides.
  • Bruguerars d’Erica tetralix en ambients acidòfils i humits, tant en replans com en vessants, on són també freqüents E. cinerea, E. vagans i Ulex gallii.

També es van observar en diferents comunitats algunes espècies d’orquídies com Dactylorhiza maculata, Nigritella nigra, Epipactis helleborine, Listera ovata o Platanthera bifolia.

L’equip de l’IBB, va recol·lectar 97 espècimens entre els quals hi ha tàxons sense o amb poca representació a l’herbari com Genista ×arizagae (híbrid entre G. hispanica subsp. occidentalis i G. micrantha) o Leucanthemum vulgare subsp. eliasii. També es van recol·lectar fruits d’Endressia castellana, espècie no present a la col·lecció de l’espermoteca d’Apiaceae. Aquestes campanyes són doncs una bona opció per incorporar material recent a les col·leccions i, en ocasions, nous tàxons, així com per a consolidar les relacions entre herbaris.

[widgetkit id=1625]

Selecció d’algunes fotografies realitzades durant la campanya

Autores: Neus Nualart i Noemí Montes-Moreno

Nomenclatural type catalogue

Events

  «May 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
    
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31