Site Loader

Una expedició entomològica diferent: a bord del National Geographic Explorer

Durant tres setmanes, l’investigador de l’IBB Gerard Talavera, juntament amb el professor de la Universidade Federal de Alagoas al Brasil, Lucas Kaminski, van participar en una expedició molt poc habitual: un viatge en vaixell a través del mar i pels grans rius amazònics per a investigar fenòmens dispersius d’insectes per la costa d’Amèrica del Sud.A bord del National Geographic Explorer, els investigadors van testar diferents tècniques per a capturar insectes i ADN ambiental.

Els insectes, en ser majoritàriament terrestres, és inesperat d’observar-los sobre grans cossos aquàtics com mars o grans rius, però cada cop més els científics pensen que hi ha una important mobilitat d’insectes que s’aventuren en vols migratoris. Aquests moviments dispersius, sovint ajudats pels patrons de circulació dels vents, poden tenir conseqüències importants en els ecosistemes i en la distribució d’espècies, ja que els insectes poden colonitzar nous espais. A més a més, s’espera que aquests moviments augmentin amb els processos actuals de canvi global. Tot i això, el coneixement actual sobre la capacitat dispersiva i l’evolució del comportament migratori en els insectes és molt limitat.

Les campanyes de camp són una eina vital que permeten recol·lectar dades del medi natural directament per al seu estudi. L’Institut Botànic de Barcelona (IBB), com a centre de recerca especialitzat en l’estudi de la biodiversitat, du a terme una part important de la seva recerca durant aquestes campanyes. L’observació, recol·lecció, documentació i obtenció d’aquestes dades dels organismes d’estudi i els seus hàbitats és la fase inicial fonamental per a ampliar aquest coneixement, amb la correcta realització i interpretació d’anàlisis posteriors en àmbits taxonòmics, ecològics, genètics i evolutius.

L’investigador de l’IBB Gerard Talavera, i el professor de la Universidade Federal de Alagoas al Brasil, Lucas Kaminski, durant l’expedició.

Durant l’expedició, els investigadors van posar a punt i testar tot un seguit de trampes i mètodes de captura a la coberta del vaixell per a atreure i capturar insectes que poguessin estar dispersant en aquestes masses d’aigua, tant de dia com de nit. Un monitoratge sistemàtic d’insectes en dispersió des dels vaixells ajudaria a entendre quines espècies són més propenses a migrar llargues distàncies, quines són les rutes més probables i en quins moments els moviments són més esperables.

Paral·lelament, els investigadors també van posar a punt tècniques de captura d’ADN ambiental de l’aire, amb l’objectiu d’investigar quines són les traces d’organismes que són transportats pel vent a través de l’oceà. Aquesta innovadora tècnica permetrà detectar, mitjançant tècniques moleculars al laboratori, possibles restes animals trobades lluny de terra ferma. A més a més, a l’aire es poden trobar altres traces d’ADN de pol·len, fongs, virus o bacteris que obren preguntes sobre el possible impacte que pot tenir la seva dispersió en els ecosistemes receptors.

El viatge, que va durar vint-i-cinc dies, es va dur a terme a bord del vaixell National Geographic Explorer, a on els investigadors van ser convidats per Lindblad Expeditions i la National Geographic Society. Durant aquest temps, els investigadors van poder comprovar l’eficàcia dels diferents mètodes de captura, i actualment estan investigant al laboratori el material obtingut. De cara al futur, planegen dissenyar un prototip de trampa que permeti realitzar monitorarges de forma semiautomàtica des de vaixells.

L’estudiant Mara Vicelja i la tècnica de laboratori Laura Valenzuela processen al laboratori de l’IBB els espècimens recol·lectats durant l’expedició. A la dreta, exemplars d’espècies de Lepidòpters recol·lectats en trampes de llum a bord del National Geographic Explorer, durant una nit navegant al delta del riu Amazones.

El laboratori d’estudi de la Migració i la Filodiversitat dels Insectes de l’IBB, és part del grup de recerca Entomologia i Interaccions Insecte-Planta de l’IBB, i investiga l’evolució del comportament migratori en insectes i les seves implicacions ecològiques. Aquesta expedició permetrà al grup de recerca avançar en el coneixement sobre quins sons els insectes més propensos a dispersar.

Nomenclatural type catalogue

Events

  «April 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30