Site Loader

Importància de les illes en l’estudi de l’especiació: l’exemple de les Centaurea de Sardenya

Aquest treball es va realitzar gràcies a la col·laboració d’investigadors de l’Institut Botànic de Barcelona amb investigadors de la Universitat de Sassari (Sardenya, Itàlia) i un investigador de la Unitat Associada al CSIC -Sistemàtica i Evolució de Plantes Vasculars- de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La conca mediterrània és un hotspot de la biodiversitat, on les illes juguen un paper clau degut a la seva alta diversitat biològica, el grau d’endemisme i la pressió humana. Una d’aquestes illes, Sardenya, és un bon laboratori evolutiu especialment per a l’estudi de gèneres complexos com Centaurea gràcies al seu relatiu aïllament des de fa milions d’anys. En particular, les espècies endèmiques de Centaurea secció Centaurea de Sardenya ofereixen un interessant cas d’estudi sobre l’evolució de les plantes a les illes continentals.

En aquest estudi, publicat a la revista PLoS ONE, es van intentar desxifrar els processos que condueixen a la diversificació de Centaurea a Sardenya utilitzant un marcador nuclear heretat per ambdós pares (herència biparental) i diversos marcadors plastidials d’herència materna. Els marcadors nuclears no van ajudar a la resolució del procés d’especiació dins de les espècies de Centaurea de Sardenya degut a la poca variabilitat de la regió ITS i a més, es va trobar que les diverses còpies estan compartides entre varies espècies. En canvi, sí van ajudar a reforçar la hipòtesi d’una relació de C. paniculata, una espècie de l’arc toscà, amb C. filiformis i C. ferulacea de Sardenya. Els resultats obtinguts amb els marcadors plastidials van ser més esclaridors. Gràcies a ells es va descobrir la presència de cinc llinatges de Centaurea a l’illa (Fig. 1). Tres llinatges es corresponen amb tres espècies: C. ferulacea, C. filiformis i C. horrida. Tanmateix, els dos llinatges restants posen en relleu la complexa història evolutiva de C. corensis i C. magistorum, dues espècies poliploides (tetraploide i triploide respectivament). Els tres primers llinatges s’han conservat purs a Sardenya exceptuant algunes localitats on s’ha produït contacte entre dues espècies; en canvi, les poblacions del continent tenen gairebé sempre haplotips barrejats degut a la falta d’aïllament, cosa que fa més difícil la interpretació de l’especiació.

Fig 1. Localitats mostrejades i xarxa d’haplotips plastidials. A, Localització de les poblacions mostrejades codificades com a formes geomètriques i haplotips per a cada espècie i població identificats amb colors tal i com s’indica a la llegenda. B, Xarxa d’haplotips obtinguda mitjançant l’anàlisi dels marcadors plastidials rpl16, rpl32-trnLUAG, rps4-trnT-trnL, trnG i ycf3-trnS; els números correlacionen cada haplotip amb una espècie i població.

 

L’estudi proposa múltiples esdeveniments de colonització des del continent a partir dels llinatges de Centaurea deusta i Centaurea paniculata, i potser d’altres, que haurien donat lloc a la diversitat actual de Centaurea a Sardenya. Una colonització va seguir probablement la via del sud a través de la connexió terrestre entre el continent, la Placa de Calàbria i l’illa de Sardenya. Un segon camí va seguir una connexió pel nord, probablement a través de l’arxipèlag Toscà. També es discuteixen les implicacions d’aquestes troballes en els esforços de conservació per a les centàurees endèmiques a Sardenya.

Més informació:

López-Alvarado, J., Mameli, G., Farris, E., Susanna, A., Filigheddu, R., Garcia-Jacas, N. 2020. Islands as a crossroad of evolutionary lineages: A case study of Centaurea sect. Centaurea (Compositae) from Sardinia (Mediterranean Basin). PLoS ONE 15(2): e0228776. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0228776

 

Autors: Núria Garcia-Jacas, Alfonso Susanna i Javier López-Alvarado

Nomenclatural type catalogue

Events

  «April 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30