Site Loader

Investigadors de l’IBB visiten els principals herbaris de Moscou

Aquest mes de maig dos investigadors de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) han visitat l’herbari de la Universitat Estatal de Moscou (MW) i l’herbari del Jardí Botànic Principal de l’Acadèmia Russa de Ciències (MHA) situats ambdós a la ciutat de Moscou. Han recollit petites quantitats de material foliar de més de 170 plecs d’herbari dels gèneres Saussurea i Jurinea, com a part del projecte “Radiaciones alpinas de tipo insular en Asia: los casos de Saussurea y Jurinea en la Meseta Himalayo-Tibetana y el Tian Shan”, i que s’està portant a terme des de la línia de recerca de Biodiversitat i Evolució de Plantes. Aquestes mostres completen les obtingudes durant les diferents campanyes de camp dutes a terme durant els passats dos anys, a banda de la visita a d’altres herbaris com E, W i MO (d’aquest darrer, a realitzar el proper més de juliol). D’aquestes mostres es farà extracció i amplificació de l’ADN, que s’emprarà per a realitzar diferents anàlisis filogenètiques i biogeogràfiques d’última generació.

Els investigadors de l’IBB han tingut també l’ocasió de visitar el Jardí Botànic Principal de l’Acadèmia Russa de Ciències (seu de l’herbari MHA), el més gran de la Federació Russa i situat a la part nord-oest de la ciutat. Aquest jardí té una extensió d’unes 360 hectàrees i ocupa les valls de tres petits rius. Conté, entre d’altres, un jardí de roses, un arborètum, un jardí japonès, i un hivernacle amb una àmplia col·lecció dels tròpics incloent nombroses orquídies rares i plantes carnívores.

Moscu_Fig. 1

A l’esquerra, edifici central de la Universitat Estatal de Moscou (també coneguda com a Universitat Lomonosov); a la dreta, accés principal a l’edifici que l’herbari MHA.

D’altra banda, els investigadors de l’IBB han presentat al personal de l’herbari MW una nova metodologia que es proposa implementar a l’herbari de l’IBB (herbari BC) per aquells espècimens que siguin difícils de recol·lectar (com per exemple plantes crasses, espinoses, amenaçades i/o protegides, massa grans per fer plecs d’herbari o de difícil accés). De manera resumida, aquesta metodologia proposa realitzar plecs fotogràfics per aquests casos, i estableix uns estàndards mínims que cal acomplir tant pel que fa al nombre com a qualitat de les imatges, a banda d’aconsellar l’ús de referències com ara regles i paletes de colors.

Finalment, i com a complement de la visita a la capital russa, els investigadors de l’IBB han pogut gaudir d’una sortida de camp al sud-oest de Moscou, a la vall del riu Oka, de la mà del conservador de l’herbari MW, el Dr. Alexei P. Seregin. Durant l’excursió s’han recorregut boscos de Pinus sylvestris, Picea abies i Quercus robur, i s’ha travessat el límit sud de la taigà en aquest país. També s’han visitat boscos de ribera formats per Betula pendula, Populus tremula i diferents espècies de Salix, entre d’altres. Prop de la vila de Berkhino, on conflueixen els rius Osetr i Oka, s’han pogut observar diferents especies d’al·lòctones com per exemple, Solidago canadensis, Symphytium asperum o la localment invasora Heracleum sosnowskyi, originaria del Caucas i que conté un al·lergen que pot produir cremades a la pell sota la llum solar. D’aquest espècimen s’ha fet un plec fotogràfic per a l’herbari BC.

Moscu_Fig. 2

A l’esquerra, la Dra. Neus Ibáñez fotografiada junt a una inflorescència seca d’Heracleum sosnowskyi; a la dreta, una de les imatges que formen part del plec fotogràfic (photovoucher) de la mateixa planta.

Autors: Neus Ibáñez i Jordi López-Pujol

Nomenclatural type catalogue

Events

  «February 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
     
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29