Site Loader

Pot suposar l’escalfament global una amenaça per als fòssils vivents?

Davidia involucrata, conegut com l’arbre dels mocadors o l’arbre dels coloms, és l’única espècie d’un antic llinatge que es remunta a inicis del paleocè (fa uns 58 milions d’anys), i que només es troba de forma natural a les muntanyes del centre i del sud-oest de la Xina. És un arbre rar i amenaçat que comparteix àrea de distribució amb altres representants d’antics llinatges —alguns dels quals són autèntics fòssils vivents— que a mitjans del neogen (fa aproximadament uns 15 milions d’anys) encara eren presents a Europa i/o Nordamèrica, com ara Cathaya, Ginkgo, Glyptostrobus i Metasequoia.

 
davidia

Davidia involucrata es coneix popularment com a arbre dels mocadors o arbre dels coloms degut a les dues grans bràctees blanques que envolten les flors

 

Fruit d’una col·laboració internacional entre botànics xinesos, japonesos i de l’Institut Botànic de Barcelona, s’acaba de publicar a la revista Scientific Reports un article on es detalla l’estudi de la modelització de nínxol i la distribució potencial actual d’aquesta espècie, que a més es projecta a tres intervals cronològics diferents: l’últim màxim glacial (fa 22.000 anys), l’holocè (fa 6.000 anys) i l’any 2070 (per a aquest darrer cas, emprant dos dels escenaris d’emissió del darrer informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC)). Partint de més de 200 presències de l’espècie i emprant l’algoritme de màxima entropia implementat al programari MaxEnt, l’estudi conclou que les muntanyes del centre i del sud-oest de la Xina han constituït refugis estables per a l’espècie en el passat i ho continuen essent en el present. En canvi, els hàbitats potencialment adequats per a l’espècie l’any 2070 es veuen substancialment reduïts, tot i que geogràficament segueixen situats, en línies generals, dins les àrees de refugi presents i passades. L’estudi es complementa amb una sèrie de recomanacions per al disseny de noves àrees protegides tenint el compte l’escenari de canvi climàtic.

 
davidia_mapes

Comparativa dels hàbitats potencials de Davidia involucrata sota les condicions climàtiques actuals i dos escenaris d’emissió (RCP 2.6 i 8.5) per a l’any 2070, segons tres models climàtics diferents (CCSM, GFDL i MPI)

 

Com a aportació addicional, es presenta una nova metodologia per al tractament de la incertesa quan s’avalua la capacitat de predicció d’un determinat model. Segons aquesta aproximació, el model final només hauria de tenir en compte com a àrees de distribució potencial per a una determinada espècie aquelles que apareixen com a mínim en un 95% de les rèpliques que es porten a terme durant l’anàlisi.

Autors: Jordi López-Pujol i Sònia Herrando

Nomenclatural type catalogue

Events

  «May 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
    
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31