Site Loader

El Gabinet Salvador torna a estar obert al públic

Des del 7 de maig d’enguany l’exposició permanent del Gabinet Salvador s’ha tornat a obrir al públic, després del tancament temporal de poc més d’un mes a causa de la finalització de l’exposició Salvadoriana el passat 4 d’abril. Salvadoriana ha suposat un gran pas endavant en el coneixement entre la ciutadania d’aquest important patrimoni històric i científic, declarat Bé Cultural d’Interés Nacional el 2015. En total, durant els 2 anys que ha durat (abril 2014-abril 2016), han vingut 22.048 visitants, la majoria visitants del Jardí que han aprofitat la visita a la instal·lació per veure l’exposició.

També han tingut molt d’èxit les visites guiades organitzades pel CLUB3C, i les celebrades durant el Planta’t del 2015 i sobretot de l’abril del 2016, just un dia abans del seu tancament (amb una xifra rècord de 725 visitants). A més a més, l’exposició ha estat acompanyada d’activitats paral·leles com un interessant cicle de l’àgora dels naturalistes sobre els gabinets de curiositats celebrada a l’Ateneu Barcelonès. Una de les sessions (on hi van participar els dos comissaris de l’exposició) es va centrar en un diàleg comparant comparant els gabinets de l’època amb els laboratoris científics del segle XXI (http://www.ibb.csic.es/dialeg/)

Un cop finalitzada l’exposició, tant des de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), com des del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) s’han unit esforços per mantenir el Gabinet obert al públic com a exposició permanent. Per això, s’ha adequat la sala i s’han col·locat uns vinils sobre els vidres on s’explica la col·lecció. El primer text tracta del Gabinet Salvador, el segon de la família Salvador, i el tercer parla de tot el procés d’adequació i restauració (2011-2016) de la col·lecció. S’han imprès en català, castellà i anglès.

Gabinet Salvador

Vinils explicatius de la col·lecció

 

També s’han reaprofitat dos panells de l’exposició Salvadoriana (un de l’arbre genealògic de la família i l’altre del viatge que Joan Salvador va fer per Espanya i Portugal) i s’han posat a la Sala Salvador, junt amb unes vitrines que pròximament s’ompliran amb reproduccions de material del gabinet.

Finalment, en un últim pas, es passaran dos audiovisuals a la Sala d’Actes on es troba el gabinet, un procedent de l’exposició Salvadoriana on s’explica que eren els Gabinets de Curiositats de l’època, i un altre sobre tot el procés de restauració, documentació, adequació i revisió dels materials de la col·lecció.

La visita al Gabinet Salvador pot realitzar-se lliurement els dissabtes, diumenges i festius durant l’horari d’obertura de Jardí Botànic o durant la setmana contactant amb l’Institut Botànic de Barcelona per a concertar cita prèvia.

salvadoriana_exposicion_05

Detall del panell amb l’arbre genealògic de la família (fotografia: Avanti)

   

Autores: Neus Ibáñez i Karina Barros

Nomenclatural type catalogue

Events

  «May 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
    
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31