Site Loader

Setmana de la Ciència 2015

calendari_bo

La Setmana de la Ciència és un esdeveniment internacional que se celebra per a apropar la ciència a la societat. L’edició catalana d’enguany ha arribat a la vintena edició i s’ha celebrat del 14 al 22 de novembre. L’Institut Botànic de Barcelona (IBB) ha volgut ser-hi present amb diverses activitats organitzades durant el cap de setmana del 21-22 de novembre, aprofitant la jornada de portes obertes del Jardí Botànic de Barcelona.

Les visites organitzades van permetre mostrar la recerca i el patrimoni que es conserva a l’IBB. Així, durant la visita guiada a l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), els assistents van poder conèixer el centre de la mà dels seus tècnics i investigadors. Al laboratori se’ls va mostrar els diferents aparells que s’utilitzen i els resultats de la recerca que s’hi porta a terme. A la biblioteca se’ls va explicar com aquest departament contribueix a la tasca investigadora del centre i se’ls va ensenyar un parell d’exemplars del fons antic. Finalment, a l’herbari van poder observar diferents tipus de mostres (plecs d’herbari, mostres d’algues en líquid conservant, sobres amb llavors) i conèixer la seva gestió. Per altra banda, a la visita guiada a l’exposició Salvadoriana, la Dra. Neus Ibáñez, comissària d’aquesta exposició, va explicar el gabinet d’història natural de la família Salvador, declarat enguany Bé Cultural d’Interès Nacional.

També es van organitzar dos seminaris, dissabte sobre Gastrobotànica a Costa Rica pel Dr. Ugo d’Ambrosio, i diumenge sobre la feina realitzada amb la col·lecció Salvador pel Dr. José Pardo Tomàs de la Institució Milà i Fontanals IMF-CSIC i comissari també de l’exposició Salvadoriana.

Finalment, també es van organitzar un parell de tallers per a que el públic pogués conèixer les metodologies que s’apliquen a la recerca que es porta a terme al centre. Dissabte, en el taller d’identificació, els assistents van observar els caràcters morfològics que defineixen algunes de les famílies més importants de la flora vascular mediterrània, tant en plecs d’herbari com en planta viva. Diumenge, en el taller de microscopia, els assistents van poder observar diferents òrgans i teixits de les plantes i fins i tot elaborar ells mateixos una preparació microscòpica i resoldre un cas pràctic a partir de les seves observacions.

Ja és el segon any que l’IBB participa en aquest esdeveniment (podeu llegir la crònica de l’edició passada aquí) i enguany l’assistència ha superat el centenar de persones. Esperem arribar a més públic en properes edicions.

[widgetkit id=4175]

Selecció d’algunes fotografies realitzades durant les activitats

Autors: Neus Nualart, Noemí Montes-Moreno, Jordi López-Pujol i Karina Barros

Nomenclatural type catalogue

Events

  «May 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
    
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31