Site Loader

III Trobada de Tècnics de Col·leccions de Ciències Naturals de Catalunya

El passat dimecres 25 de novembre va tenir lloc la III edició de la Trobada de Tècnics de Col·leccions de Ciències Naturals de Catalunya. Aquesta jornada va ser iniciada pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) fa dos anys com un punt de trobada entre el personal de col·leccions d’història natural per tractar temes comuns. En aquest enllaç podeu trobar un breu resum de la primera trobada.

Enguany l’organització va recaure a l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP). Ja a principis d’any van realitzar una enquesta per veure els diferents temes amb més interès pels tècnics de col·leccions, entre els quals van sortir els relacionats amb la documentació, registre i catalogació de les col·leccions, la visualització de les col·leccions a Internet, la conservació dels espècimens i els espais d’emmagatzematge, la didàctica i la divulgació i, finalment, el context econòmic actual de manca de recursos. A partir d’aquí es va elaborar el programa de la jornada.

DSC_0961

Hi van assistir un total de 50 professionals de diferents centres de recerca i museus (en aquesta notícia publicada per l’ICP podeu veure una relació dels centres participants). De l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) hi van assistir els tècnics i conservadors de l’herbari. La Neus Nualart va fer una breu ponència sobre les diferents maneres de publicar les dades dels espècimens en línia, comentant també com aprofitar el potencial d’Internet en les col·leccions amb l’ús de codis QR.

Va ser molt interessant la ponència dels tècnics de l’Institut de Ciències del Mar sobre la gestió online d’imatges (AFORO website); per una banda, van mostrar com fer imatges en 3D de peces petites i, en segon lloc, van presentar una anàlisi que permetia classificar una imatge de forma automàtica (mitjançant el seu contorn) i determinar-ne fins i tot l’espècie (s’assolia un 70% d’encert). També molt destacables foren les ponències sobre els nous models didàctics i pedagògics implementats al Museu de l’Alcover i al MCNB per apropar les col·leccions als infants.

laboratori (3)b

La jornada va incloure, a més a més, una visita al laboratori de restauració del mateix ICP on es van explicar les diferents tècniques que feien servir tant de conservació, restauració i reproducció com les que empraven per extraure material per anàlisis. I entre óssos de dinosaures i mandíbules de rinoceronts del miocè, es van poder veure unes reproduccions dels cranis de Pierolapithecus catalaunicus i Anoiapithecus breviroostris, més coneguts com a Pau i Lluc, primats hominoides trobats al Penedès-Anoia.

La pròxima edició serà organitzada pel Museu Darder de Banyoles aprofitant el centenari de la seva inauguració.

Autores: Neus Nualart i Diana Muñiz

Nomenclatural type catalogue

Events

  «April 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30