Site Loader

Investigadors de l’ IBB participen en un estudi que avala el perill de desaparició de l’espècie Cheirolophus uliginosus

Detall de la inflorescència de Cheirolophus uliginosus

Detall de la inflorescència de Cheirolophus uliginosus

 

Un grup de recerca internacional liderat per investigadors de l’Institut Botànic de Barcelona (CSIC-ICUB), i amb la participació de científics del Royal Botanic Gardens Kew (UK) i la Universidad Rey Juan Carlos, ha publicat recentment un estudi de filogeografia i conservació de l’espècie Cheirolophus uliginosus a la revista Botanical Journal of the Linnean Society.

Aquesta planta, coneguda com escoba de charca en castellà, és considerada com una espècie característica dels bruguerars humits de l’oest de la península Ibèrica, uns ecosistemes protegits segons la Directiva Habitats de la Unió Europea. A més, el seu estat de conservació és preocupant a gran part de la seva àrea de distribució i ha estat catalogada com en “Perill Crític” al Libro Rojo de la Flora Vascular Amenazada de España. En aquest estudi, gràcies a la seqüenciació de diferents regions de l’ADN cloroplàstic i l’anàlisi de marcadors genètics hipervariables, s’ha pogut observar com la diversitat genètica de les seves poblacions es veu afectada per la reducció del nombre d’individus, fet que podria posar en perill la supervivència de les poblacions més petites. D’altra banda, les dades d’estructura genètica obtingudes suggereixen que Ch. uliginosus – l’únic representant herbaci del seu gènere – presenta una història evolutiva llarga i complexa, d’acord amb el caràcter de relicte climàtic que s’ha proposat per a aquesta espècie.

El post-print de l’article (l’última versió del manuscrit amb totes les correccions dels revisors) ha estat publicat a Digital CSIC. A causa de les polítiques editorials, l’accés lliure al post-print està sotmès a període d’embargament. No obstant, a través del repositori és possible sol·licitar una còpia privada amb finalitats d’investigació.

Població de Cheirolophus uliginosus al Parc Nacional de Doñana

Població de Cheirolophus uliginosus al Parc Nacional de Doñana

 

Autor: Daniel Vitales

Nomenclatural type catalogue

Events

  «May 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
    
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31