Site Loader

Plantes d’ús tòpic de la Comarca del Ripollès

Diapositiva 1

Investigadors de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) i de la Universitat de Barcelona han escrit un article publicat recentment al Journal of Ethnopharmacology sobre els usos tòpics d’algunes espècies de plantes de la comarca del Ripollès.

La pell és l’estructura que aïlla i protegeix el cos humà dels factors ambientals, a més de tenir un paper destacat en el concepte de bellesa. Per aquests motius, la medicina i la cosmètica han mostrat un gran interès en l’elaboració de productes destinats a la protecció de la pell, però el coneixement tradicional ha estat força desconegut en aquest camp. En aquest estudi, dut a terme a la comarca del Ripollès, es varen entrevistar 163 informants durant 104 entrevistes que varen donar com a resultat 115 tàxons amb usos tòpics, pertanyents a 92 gèneres i a 51 famílies botàniques. Les dades ens indiquen que existeix un alt grau de coneixement a la zona estudiada pel que fa a les aplicacions tòpiques que inclouen les cosmètiques, les malalties dèrmiques i altres afeccions com les mossegades d’ofidis. Les espècies més citades han estat l’àrnica, l’hipèric, la farigola, el lliri blanc i la pota de cavall. Aquest estudi pot ser la base per a futures investigacions fitoquímiques i farmacològiques.

El post-print de l’article (l’última versió del manuscrit amb totes les correccions dels revisors) ha estat publicat a Digital CSIC. A causa de les polítiques editorials, l’accés lliure al post-print està sotmès a període d’embargament. No obstant, a través del repositori és possible sol·licitar una còpia privada amb finalitats d’investigació.

Autora: Teresa Garnatje

Nomenclatural type catalogue

Events

  «May 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
    
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31