Site Loader

Intensificació agrícola, biodiversitat i serveis ecosistèmics de pol·linització

Cicle de seminaris IBB

Ponent: Dr. José Manuel Blanco-Moreno, Dept. Biologia Vegetal de la Universitat de Barcelona

Data: Dimarts 30 de juny 2015, 12:00 hores.

Lloc: Sala Salvador de l’IBB.


RESUM

Preservar la biodiversitat és desitjable no només des del punt de vista conservacionista. La conservació de la biodiversitat pot ser rellevant per a la provisió de serveis ecosistèmics, és a dir beneficis directes o indirectes que es deriven dels ecosistemes.

La intensificació agrícola ha tingut efectes negatius molt notables sobre la biodiversitat dels agroecosistemes, tant vegetal com animal. Entre d’altres efectes, la intensificació a escales de camp i de paisatge ha causat una reducció de les poblacions de pol·linitzadors arreu d’Europa. S’ha proposat que la reducció de la intensitat en la gestió agrícola, l’increment de la diversitat de cultius, o la proximitat als hàbitats naturals circumdants pot promoure un increment de l’abundància i la diversitat de pol·linitzadors, i en conseqüència afavorir els serveis que proporcionen aquests. Ara bé, no és massa conegut fins a quin punt aquests aspectes afecten als pol·linitzadors o quines repercussions sobre la pol·linització poden tenir en els paisatges agrícoles mediterranis.

En aquest seminari explorarem els efectes que té la intensificació agrícola, a escales de paisatge i de camp, sobre la biodiversitat i sobre la pol·linització en els secans de la Catalunya central. A partir dels resultats d’una experimentació portada a terme durant els últims anys, intentarem entendre les interrelacions entre la intensificació agrícola (en termes d’estructura del paisatge a diverses escales i de gestió agrícola), la diversitat vegetal, i l’abundància i la diversitat de pol·linitzadors, i com això repercuteix la pol·linització en aquests sistemes.

Nomenclatural type catalogue

Events

  «April 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30