Site Loader

Intervenció de conservació d’una part de la col·lecció de l’herbari de l’IBB

Durant el mesos de febrer i març del 2015 s’ha portat a terme el canvi de líquid conservant i de recipients en diferents col·leccions conservades a l’herbari, per part d’Olga Muñoz, restauradora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB):

  • Col·lecció d’algues: formada per algues continentals recol·lectades per Ramon Margalef (1919-2004) en els inicis de la seva activitat científica com a becari del CSIC a l’Institut Botànic de Barcelona.
  • Exemplars de mostres de Narcissus del Jardí Botànic de Barcelona.
  • Exemplars de fongs cedits pel MCNB provinents d’Oleguer Escolà, antic conservador d’artròpodes.

S’ha substituït el formol per una nova dissolució de proporció 100 litres d’alcohol, 31,65 litres d’aigua destil·lada i 5,49 litres de glicerina, ja que el formol ja no s’utilitza degut a la seva toxicitat. Aquesta fórmula s’ha dissenyat després de consultar a diferents herbaris de criptògames d’Espanya, al Departament de Productes Naturals, Biologia Vegetal i Edafologia de la Facultat de Farmàcia de Barcelona (concretament a la Dra. Amelia Gómez Garreta i al Dr. Jordi Rull) i als tècnics del Laboratori de Conservació Preventiva i Restauració (LCPR).

Col·lecció d’algues abans de la intervenció

 

Per a un millor emmagatzematge, s’ha fet una unificació de recipients canviant els antics de plàstic i vidre amb sistema de tancament divers (tapa de rosca de plàstic i metàl·lica, suro….) per nous. S’han utilitzat recipients de polietilè amb tapa de seguretat i tapa de rosca de diferents volums en relació a la mida de l’exemplar per a optimitzar l’espai.

En les algues amb una pèrdua total de líquid conservant s’ha realitzat una hidratació dels exemplars. També s’ha fet una neteja mecànica (amb pinces) dels exemplars i s’han retirat restes de la tapa metàl·lica degradada. En el cas dels fongs, s’ha substituït el cotó dels vials impregnats de formol i s’ha canviat la goma en mal estat dels recipients que contenien els vials.

S’han fotografiat les etiquetes interiors dels vials i les inscripcions exteriors que apareixen als recipients substituits per a no perdre cap informació, i aquests s’han senyalitzat amb etiquetes DYMO amb la informació de les inscripcions de cada recipient substituït. Tot el procés s’ha documentat amb un llistat Excel amb la informació de les etiquetes dels vials i les inscripcions dels recipients.

Finalment, la majoria dels residus generats (recipients substituïts de vidre i plàstic, cotó dels vials i papers utilitzats) s’han dipositat en contenidors de polietilè amb tanca d’acer galvanitzat (sistema “ballesta”) per al seu reciclatge posterior, mentre que els residus de formol s’han dipositat en contenidors amb tanca de rosca de seguretat.

algues2

Col·lecció d’algues després de la intervenció

 

Gràcies a aquesta intervenció, les col·leccions preservades en líquid es podran conservar en millors condicions, permetran posteriors estudis evitant el risc de malmetre cap exemplar, i serà més fàcil fer-ne una documentació exhaustiva.

Autores: Olga Muñoz i Neus Ibáñez

Nomenclatural type catalogue

Events

  «April 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30