Site Loader

Premi Crítica Serra d’Or

jvalles2

El llibre Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana (2014) ha estat guanyador d’un Premi Crítica Serra d’Or en l’apartat de Recerca. Els guardons (sense dotació econòmica), que reconeixen les millors obres publicades en un any (en aquest cas, 2014), es van lliurar el dimecres 29 d’abril proppassat en el transcurs d’un acte al Palau Moja de Barcelona, presidit per l’abat de Montserrat, el president de la Diputació de Barcelona i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Josep Massot i Muntaner, director de la revista Serra d’Or i de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, va lliurar les distincions en les quatre categories en què els premis estan dividits: Literatura i assaig, Recerca, Teatre, i Literatura infantil i juvenil.

L’obra ha estat editada pel TERMCAT. Centre de Terminologia i Edicions i Publicacions de la Universitat de Barcelona, i consisteix en un recull més de 35.000 denominacions documentades arreu dels territoris de parla catalana, corresponents a gairebé 6.000 espècies de plantes vasculars, en bona part autòctones, però també exòtiques (sovint amb interès comercial, cultural o botànic).

L’elaboració del llibre ha estat un projecte llarg i complex, que ha durat 21 anys (set dels quals a molt baix ritme i els altres 14 amb treball continuat i més o menys intens). Hi ha participat un equip d’especialistes en botànica i terminologia, dirigits per Joan Vallès, catedràtic de Botànica a la UB i membre de l’Institut de Recerca de Biodiversitat (IRBio) i d’una unitat associada CSIC a l’Institut Botànic de Barcelona i constituït també per Joan Veny i Josep Vigo, membres de l’Institut d’Estudis Catalans, i M. Àngels Bonet, M. Antònia Julià i Joan Carles Villalonga. A partir del buidatge de més de 300 obres o llistes de plantes, i partint del llibre de Francesc Masclans Els noms de les plantes als Països Catalans (1981), que ja contenia unes 9.000 denominacions catalanes, s’ha pogut confegir aquest corpus actual.

El llibre és complementat i podrà ser regularment actualitzat per un diccionari en línia (https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/191), dissenyat i mantingut pel TERMCAT i que compta amb la col·laboració dels autors.

Podeu consultar una entrevista al Dr. Joan Vallès sobre aquest premi en aquest enllaç.

Autor: Joan Vallès

Nomenclatural type catalogue

Events

  «January 2023»
  MonTueWedThuFriSatSun
        
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31