Site Loader

SEMINARI: Rutes d’invasió de Senecio pterophorus

seminari-rutes2

Cicle de seminaris IBB

Ponent: Dra. Roser Vilatersana (científica titular del CSIC a l’Institut Botànic de Barcelona).

Data: Dimarts 27 de gener 2014, 12:00 hores.

Lloc: Sala Salvador de l’IBB.


RESUM

Les invasions biològiques causades per l’activitat humana han suposat un canvi en les barreres geogràfiques existents, tant en espècies vegetals com animals. Alhora, són una de les causes de pèrdua de biodiversitat per extinció d’espècies i llinatges i també d’homogenització dels sistemes ecològics.

Un exemple d’invasió biològica és Senecio pterophorus, espècie originària de Sudàfrica que ha esdevingut invasora tant a Austràlia com a Europa. A Austràlia ocupa la zona sud i sud-est de l’illa, essent la primera cita d’inicis del segle XX al voltat de Melbourne, no essent retrobada altra vegada fins a 1930 a Port Lincoln. Tanmateix, a mitjans dels anys 80, va ser declarada herba nociva a la regió de Victoria, realitzant-se programes de control per eradicar-la. També a inicis del segle XX, va ser citada a Europa, específicament a Escòcia i a Bèlgica, on actualment no s’han detectat poblacions estables. No obstant, a mitjans del segle passat es va trobar a Catalunya i a la Ligúria on s’ha naturalitzat, desenvolupant-se poblacions amb molta capacitat invasora.

Els objectius d’aquest treball són comparar les dades de diversitat i estructura genètica de les poblacions natives i invasores i establir l’origen de les diferents poblacions invasores. Per aquest fi, s’han realitzat estudis genètics amb marcadors moleculars nuclears i cloroplàstics, usant anàlisis filogeogràfiques i de genètica de poblacions.

DSC00388 (2)

Nomenclatural type catalogue

Events

  «October 2023»
  MonTueWedThuFriSatSun
        
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31