SEMINARIO: Nutricéuticos: entre medicina y alimento

Ciclo de seminarios IBB
Ponente: Airy Gras (Institut Botànic de Barcelona – Universitat de Barcelona)
Fecha: martes, 6 de noviembre de 2018, 12:00 horas
Lugar: Sala Salvador del IBB
Darrere d’un concepte tan nou i tan de moda com el de nutricèutic també hi ha lloc per a l’etnobotànica. Aliments funcionals, superfoods o nutricèutics s’emparen en la idea d’aliments rics en nutrients que es consideren beneficiosos per a la salut i tenen la capacitat de contribuir a la prevenció d’algunes malalties.
Gran part d’aquests aliments són d’origen vegetal i és aquí on la botànica i més concretament l’etnobotànica hi juga un paper clau, ja que és el saber tradicional associat a les plantes el que ens pot arribar a proporcionar aquest tipus d’informació tan interessant i algunes vegades oblidada. En la gran majoria d’estudis etnobotànics s’estudien les plantes medicinals per una banda i les alimentàries per una altra, però aquesta línia divisòria no és tant obvia en molts casos i els coneixedors dels usos de les plantes ho tenen molt clar.
En un article publicat el passat 2017, sobre els aliments funcionals citats en diversos estudis etnobotànics fets a Catalunya, es va reportar un total de 195 taxons pertanyents a 64 famílies botàniques. El timó (Thymus vulgaris), l’all (Allium sativum), la ruda (Ruta chalpensis) o el saüc (Sambucus nigra) es troben entre els nutricèutics populars més freqüents a casa nostra, així com les lamiàcies, les rosàcies, les rutàcies, les liliàcies, les asteràcies i les apiàcies entre les famílies més citades.
Les formes de consumir aquest tipus de plantes són molt diverses i van des d’una simple amanida a una ratafia. Els usos medicinals d’aquests aliments també són variats, però hi juguen un gran protagonisme les afeccions del sistema digestiu.