Cargador de la web

SEMINARIO: Nutricéuticos: entre medicina y alimento

Ciclo de seminarios IBB

Ponente: Airy Gras (Institut Botànic de Barcelona – Universitat de Barcelona)

Fecha: martes, 6 de noviembre de 2018, 12:00 horas

Lugar: Sala Salvador del IBB


Darrere d’un concepte tan nou i tan de moda com el de nutricèutic també hi ha lloc per a l’etnobotànica. Aliments funcionals, superfoods o nutricèutics s’emparen en la idea d’aliments rics en nutrients que es consideren beneficiosos per a la salut i tenen la capacitat de contribuir a la prevenció d’algunes malalties.

Gran part d’aquests aliments són d’origen vegetal i és aquí on la botànica i més concretament l’etnobotànica hi juga un paper clau, ja que és el saber tradicional associat a les plantes el que ens pot arribar a proporcionar aquest tipus d’informació tan interessant i algunes vegades oblidada. En la gran majoria d’estudis etnobotànics s’estudien les plantes medicinals per una banda i les alimentàries per una altra, però aquesta línia divisòria no és tant obvia en molts casos i els coneixedors dels usos de les plantes ho tenen molt clar.

En un article publicat el passat 2017, sobre els aliments funcionals citats en diversos estudis etnobotànics fets a Catalunya, es va reportar un total de 195 taxons pertanyents a 64 famílies botàniques. El timó (Thymus vulgaris), l’all (Allium sativum), la ruda (Ruta chalpensis) o el saüc (Sambucus nigra) es troben entre els nutricèutics populars més freqüents a casa nostra, així com les lamiàcies, les rosàcies, les rutàcies, les liliàcies, les asteràcies i les apiàcies entre les famílies més citades.

Les formes de consumir aquest tipus de plantes són molt diverses i van des d’una simple amanida a una ratafia. Els usos medicinals d’aquests aliments també són variats, però hi juguen un gran protagonisme les afeccions del sistema digestiu.

Visitas al mariposario

Durante la primavera (marzo-junio) las escuelas pueden venir a visitar el mariposario los miércoles por la mañana. Para mayor información contactad con info@ibb.csic.es

Actualidad

Firmado el nuevo convenio del centro mixto con el acuerdo del CSIC y el Consorcio Museo de Ciencias Naturales de Barcelona.

Nuevo convenio con fecha del 10/11/2023.

Consulta aquí el convenio

Catálogo de tipos nomenclaturales

Eventos

  «julio 2024»
  LunMarMiéJueVieSábDom
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31
   
      

Boletín de noticias