Site Loader

SEMINARI: Nutricèutics: entre medicina i aliment

Cicle de seminaris IBB

Ponent: Airy Gras (Institut Botànic de Barcelona – Universitat de Barcelona)

Data: dimarts, 6 de novembre de 2018, 12:00 hores

Lloc: Sala Salvador de l’IBB


Darrere d’un concepte tan nou i tan de moda com el de nutricèutic també hi ha lloc per a l’etnobotànica. Aliments funcionals, superfoods o nutricèutics s’emparen en la idea d’aliments rics en nutrients que es consideren beneficiosos per a la salut i tenen la capacitat de contribuir a la prevenció d’algunes malalties.

Gran part d’aquests aliments són d’origen vegetal i és aquí on la botànica i més concretament l’etnobotànica hi juga un paper clau, ja que és el saber tradicional associat a les plantes el que ens pot arribar a proporcionar aquest tipus d’informació tan interessant i algunes vegades oblidada. En la gran majoria d’estudis etnobotànics s’estudien les plantes medicinals per una banda i les alimentàries per una altra, però aquesta línia divisòria no és tant obvia en molts casos i els coneixedors dels usos de les plantes ho tenen molt clar.

En un article publicat el passat 2017, sobre els aliments funcionals citats en diversos estudis etnobotànics fets a Catalunya, es va reportar un total de 195 taxons pertanyents a 64 famílies botàniques. El timó (Thymus vulgaris), l’all (Allium sativum), la ruda (Ruta chalpensis) o el saüc (Sambucus nigra) es troben entre els nutricèutics populars més freqüents a casa nostra, així com les lamiàcies, les rosàcies, les rutàcies, les liliàcies, les asteràcies i les apiàcies entre les famílies més citades.

Les formes de consumir aquest tipus de plantes són molt diverses i van des d’una simple amanida a una ratafia. Els usos medicinals d’aquests aliments també són variats, però hi juguen un gran protagonisme les afeccions del sistema digestiu.

Actualitat

Finalització del procés de selecció de la Direcció de l’Institut Botànic de Barcelona per als propers quatre anys, segons el Reglament de Règim Intern de l’IBB com a centre mixt del CSIC i l’Ajuntament de Barcelona.

Nou director amb data del 13/12/2022: Jesús Gómez-Zurita Frau.

Consulta aquí el projecte de direcció.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies