Cargador de la web

SEMINARIO: Rutas de invasión de Senecio pterophorus

seminari-rutes2

Ciclo de seminarios IBB

Ponente: Dra. Roser Vilatersana (científica titular del CSIC en el Instituto Botánico de Barcelona).

Fecha: Martes 27 de enero 2014, 12:00 horas.

Lugar: Sala Salvador del IBB.


RESUM

Les invasions biològiques causades per l’activitat humana han suposat un canvi en les barreres geogràfiques existents, tant en espècies vegetals com animals. Alhora, són una de les causes de pèrdua de biodiversitat per extinció d’espècies i llinatges i també d’homogenització dels sistemes ecològics.

Un exemple d’invasió biològica és Senecio pterophorus, espècie originària de Sudàfrica que ha esdevingut invasora tant a Austràlia com a Europa. A Austràlia ocupa la zona sud i sud-est de l’illa, essent la primera cita d’inicis del segle XX al voltat de Melbourne, no essent retrobada altra vegada fins a 1930 a Port Lincoln. Tanmateix, a mitjans dels anys 80, va ser declarada herba nociva a la regió de Victoria, realitzant-se programes de control per eradicar-la. També a inicis del segle XX, va ser citada a Europa, específicament a Escòcia i a Bèlgica, on actualment no s’han detectat poblacions estables. No obstant, a mitjans del segle passat es va trobar a Catalunya i a la Ligúria on s’ha naturalitzat, desenvolupant-se poblacions amb molta capacitat invasora.

Els objectius d’aquest treball són comparar les dades de diversitat i estructura genètica de les poblacions natives i invasores i establir l’origen de les diferents poblacions invasores. Per aquest fi, s’han realitzat estudis genètics amb marcadors moleculars nuclears i cloroplàstics, usant anàlisis filogeogràfiques i de genètica de poblacions.

DSC00388 (2)

VISITA EL MARIPOSARIO

De abril a junio los grupos escolares pueden visitar gratuitamente el mariposario de la mano de nuestros investigadores.

Escríbenos a infoibb@ibb.csic.es

Catálogo de tipos nomenclaturales

Eventos

Formamos parte de:

Red de Museos de Ciencias Naturales de Cataluña